jeugd 4-5 jaar

Schatkamer
Illustraties: Evy Van Guyse
Tekst: Mireille Geus


Welk kind had het niet? Een verzameling van de aller-, aller-, allermooiste dingen die je onderweg gevonden had of waar je een fijne herinnering aan had.
Alleen heel speciale mensen mochten jouw schatten zien, want je was er heel zuinig op. Vaak bewaarde je het in een speciaal doosje of op een speciale plek.


Het is dan ook heel lief van het jongetje in dit boek dat we, samen met zijn vriendje, de schatkamer mogen bezoeken. Maar eerst moeten we wel een kaartje 'kopen'. Pas dan wordt het gordijn opzij geschoven en mogen we de schatkamer binnenlopen. Bij elke schat heeft hij een kaartje gemaakt, het is net een klein museum zo.
Maar het allerleukste zijn de verhalen die hij bij zijn schatten te vertellen heeft.


Die speen bijvoorbeeld is niet zomaar een speen maar een echte troostspeen. 'Als ik moest huilen, maakte mijn speen dat ik ermee kon stoppen', vertelt het jongetje. Nou, zoiets gooi je nooit weg natuurlijk!
En aan die grote bromtol zit eveneens een mooie herinnering vast. Die bromtol zorgde ervoor dat het jongetje voor het eerst ging staan, want hij wilde er gelijk mee spelen!
Maar ook de mooie glinsterende snoeppapiertjes hebben hun verhaal dat maar al te graag verteld wordt. En zo zijn er heel veel 'schatten' te zien.


Die schatkamer is echt prachtig om te zien. De illustrator Evy van Guyse heeft de schatten én de verhalen heel mooi samengevoegd op de afbeeldingen. Vooral de illustraties over de de narcissen van oma en alle velletjes van de vervellende krabben zijn heel knap weergegeven.


Het is echt zo'n boek dat aanleiding geeft tot het vertellen over de eigen schatten die kinderen verzamelen of verzameld hebben. Bij mij werkte het in ieder geval goed. Ik zat weer in het schuurtje van mijn ouderlijk huis waar ik op een geheime plek een doosje met o.a. veertjes, en mooie knikker en een glinsterend speldje bewaarde.
Erg leuk boek ook om cadeau te geven.


ISBN 9789047713920 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | 7 juni 2022
Afmeting: 29 x 22,1 | leeftijd 4+

© Dettie, 27 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER