jeugd 4-5 jaar

Zo trots als een pauw
Joke Eikenaar


"Pol heeft in het begin een prachtige staart, maar eindigt zielsgelukkig met een kale kont"


Deze grappige, intrigerende zin schrijft Joke Eikenaar op haar website en die zin zegt alles over dit boek. Want Pol is in tegenstelling tot Pip helemaal geen trotse pauw, maar wel een heel lieve pauw, die helemaal blij wordt van dingen weggeven. In dit geval, zijn eigen staartveren!


Dat komt eigenlijk door die verwaande Pip die loopt te pronken met zijn prachtige staart. "Hij golft zachtjes op en neer en de kleuren veranderen bij elke beweging. Van paars naar blauw en weer naar paars en weer naar blauw."
Pol moet er van zuchten, zo mooi vindt hij Pips staart, wat prachtig is die toch!
Maar Ebby de eekhoorn is helemaal verbaasd. 'Wat bedoel je, Pol? vraagt hij. 'Jullie staarten zijn precies hetzelfde.'


Pol weet niet wat hij hoort! Maar als Hop de haas langskomt en het bevestigt en zelfs zucht dat als hij ook maar één zo'n veer zou hebben, hij de gelukkigste haas zou zijn die er bestaat, dan moet Pol het wel geloven. En lief als hij is, plukt hij gelijk een mooie veer uit zijn staart en geeft hem aan Hop.
Hop is superblij en Pol ook, gewoon omdat Hop er zo dolgelukkig mee is. Vos krijgt ook een veer, om er prachtige brieven mee te kunnen schrijven en nog vele andere dieren krijgen een veer omdat ze die zo goed kunnen gebruiken...


'Straks hou je geen veren over,' waarschuwt Ebby bezorgd.
'Ik kan er niets aan doen Ebby, lacht Pol. Ik word zo vrolijk van al die blije snuitjes. Bij mij slepen die veren toch alleen maar achter me aan [...]'


En dan is de koek zijn de veren op en daar loopt Pol helemaal blij in het rond met zijn kale kont. Natuurlijk lacht Pip zich helemaal slap en zet zijn veren  nog maar eens op zodat iedereen zijn prachtige glanzende pauwenstaart kan zien. Maar niemand is onder de indruk... want aan een mooie buitenkant heb je niets als je niet mooi van binnen bent.


Uiteraard is de boodschap duidelijk, wees aardig voor elkaar, deel met elkaar. Maar de manier waarop deze boodschap gebracht wordt, is echt kostelijk. Vanaf de allereerste pagina geniet je van de afbeeldingen... Heb je ooit een zonnebadende pauw, heerlijk liggend op de grond, gezien? In dit boek zie je dat dus, en hoe! De pauw geniet zichtbaar, je zou er zo lekker naast gaan liggen. Ook zie je een pauwenwasje buiten hangen, bestaande uit prachtige lange pootkousen met streepjes en rondjes, jawel.


Naast de mooie inhoudelijke les ontbreekt de humor dus ook niet. We zien bijvoorbeeld ook Sep Schaap gewoon lekker in een boom zitten breien met de gekregen pauwenveren en Snoes de schildpad jeukt met de veer lekker tussen haar schild en lijfje. Je voelt haar opluchting bijna...
Maar die kale kont is écht hilarisch, die is het aller, allerleukste. Je gaat vanzelf grinniken als je die ziet.


Al met al is het naast een lief, vrolijk, sociaal en grappig verhaal ook een heel mooi kijkboek dat kinderen helemaal geweldig zullen vinden.


ISBN 789051167535 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | april 2020
Afmeting 29,5 x 22,1 | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER