jeugd 4-5 jaar

De beer, de piano, de hond en de viool
David Litchfield


In het vorige boek van David Lichtfield maakten we al kennis met de beer die prachtig piano leerde spelen, ontdekt werd en grote successen boekte. Maar in zijn hart bleef hij de beer uit het bos. Deze beer ontdekt op zijn beurt Bruno, die fantastisch mooi kan spelen op de viool. Maar wie is Bruno?


Bruno is de hond van Hector, de man die zijn geld verdient met viool spelen op straat. Bruno aanbidt zijn baasje, ze zijn dikke vrienden, waar Hector gaat, gaat Bruno ook. Maar de zaken gaan slecht. "Wie wil er nog naar een oude vioolspeler luisteren als je ook een concert kunt bezoeken van een pianospelende beer?" verzucht Hector. Hij bergt zijn viool voorgoed op en sukkelt een beetje de dagen door en slaapt overdag en 's nachts  heel erg veel. Wij als lezer zien wat Bruno in die tijd doet... Hij speelt viool! En heel mooi ook! Zelfs tenentintelend, vingerknippend, adembenemend prachtig!
Als Hector dit ontdekt moet hij even slikken, Bruno speelt veel mooier dan hij ooit zal kunnen.


En zo komt het dat de beroemde beer Bruno ontdekt. Hij nodigt Bruno uit met hem mee te reizen samen met zijn de andere muzikale dieren van zijn nieuwe band.
Hector vindt het vreselijk en is ook een beetje jaloers, hij is om die reden niet zo aardig voor Bruno, waardoor deze heel verdrietig vertrekt. Hector heeft gelijk al spijt, hij roept nog maar is te laat. Bruno is al onderweg...
Hector mist Bruno vreselijk. En dan... treedt Beers Big Band op in de stad! Zal hij, Hector, gaan kijken? Maar misschien wil Bruno hem nooit meer zien.


Het wordt een héél speciale avond, die heel anders verloopt dan Hector gedacht had.


Net als in het eerste deel zijn de afbeeldingen warm en vol leven. We zien dat in de drukke straten via aanplakbiljetten al wordt aangekondigd dat Beer muzikanten zoekt... Beers Big Band wil jou! Het is ook grappig dat Bruno 's nacht een heel eigen leven leidt, een leven dat wij wèl meekrijgen, Bruno krijgt zelfs bloemen toegeworpen, maar Hector slaapt door alles heen. Opnieuw speelt heimwee een grote rol in het verhaal, maar dit keer heeft de mens er last van, niet de hond.
Mooi verhaal, fijn boek.


Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


ISBN 9789051166910 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Afmeting 30,7 x 22,6 cm | Nederlandse tekst: Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 7 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER