jeugd 4-5 jaar

Alle kleuters!
Carry Slee

Een voorleesboek vol met leuke verhaaltjes waarin kleuters de hoofdrol hebben. Voorlezen is dan ook het leukste voor kinderen van dezelfde leeftijd. De verhaaltjes spelen zich veelal af op school, maar sommige ook thuis. Of zelfs onderweg.


Rik en Roosje maken op school een cadeautje voor Moederdag, en juf Janna heeft het er maar druk mee, want er zijn kinderen met twee moeders! En een kind woont in een commune met heel veel moeders… en juf dan? Is zij ook moeder?
Leuk is het verhaal over het toneelstuk voor kerstmis. Daar geven Rik en Roosje ineens een heel eigen draai aan!
De verhalen over deze twee kinderen zijn roldoorbrekend, gaan over dagelijkse dus herkenbare dingetjes, zoals het broer-zus gekibbel, waarbij Roosje zich echt de grote zus voelt en zich ook zo gedraagt.


Oudere voorlezers kennen vast wel de verhalen over de kinderen van de Grote Beer. Daarin speelt een kleuterklas de hoofdrol, met juf Inge die haar handen vol heeft aan haar groep. Maar het lukt haar prima om de woelwaters in het gareel te houden. De verhalen gaan over situaties die kinderen wel zullen herkennen: ze doen vaak rollenspelletjes - dan was ik... en jij was ... - waarin ze doen of ze een dokter zijn, en dan is er ook een patiënt natuurlijk; of Roodkapje en dan is er een wolf.
De schoolfotograaf komt, gelukkig iemand die ook uitstekend met wildebrassen om weet te gaan.
Op de Grote Beer speelt zich het verhaal af waar kinderen van nu en hun ouders van kunnen leren: Daan en Kim mogen zelf naar school! Ze worden niet weggebracht... laat staan tot in de klas gebracht. Dat is heel spannend voor deze kinderen!


Eefje en Mark beleven weer andere avonturen, maar ook zij doen in hun spel volwassenen na. Bij hun verhalen draait het vaak om een dier: een paard; vogels, vissen of een konijn. Zelfs wespen spelen een grote rol.
Bij de dierenarts kijken ze geboeid toe:


‘Later word ik dierendokter,’ zegt Mark.
‘Dat kan niet,’ zegt Eefje. ‘Dat word ik al.’
‘Ik was eerst’, zegt Mark.
‘Nee hoor,’ zegt Eefje. ‘Ik was eerst. Ik wist het al voor jij geboren werd.’


Blijven ze kibbelen of weten ze een oplossing?
En wat moeten ze doen, als poes Snoetje van plan is om de jonge mereltjes die in de heg wonen te vangen?


Als laatste komt de tweeling Iris en Michiel aan bod. Die verhaaltjes zijn misschien iets minder herkenbaar: sommigen gaan over een winterslaap, over schaatsen, en vuurwerk, dat kennen kinderen straks ook niet meer. Maar een eerste zwemles, dat kennen ze dan weer wel!
Het maakt overigens niet zo veel uit of een verhaal al of niet herkenbaar is, ieder verhaal zit vol dialogen en humor, waardoor ze lekker voorlezen. Zo geniet iedereen ervan!


Alle Kleuters is een omnibus, met eerder uitgegeven verhalen(bundels).

De klas van Rik en Roosje
Rik en Roosje: Een vrolijk kerstfeest
De kleuters van de Grote Beer
De konijnenkeuteldropfabriek
Het grote kwispelstaartjesboek
Lekker weertje Koekepeertje


Verhalen zonder moderne technologische snufjes, en die missen we ook niet, want kleuters zijn en blijven kleuters. Kinderen die zelf hun avonturen maken, en spelend leren.


ISBN 9789048849536 | hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Overamstel | maart 2020
Met nieuwe illustraties van Eefje Kuijl! | Voorlezen vanaf 4 jaar

© Marjo, 12 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER