jeugd 4-5 jaar

De ridderprinses
Illustraties: Kerstin Meyer
Tekst: Cornelia Funke


Tijdens de Kinderboekenweek® 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.


Dit bovenstaande staat op de site van de kinderboekenweek en vandaag is de start van die kinderboekenweek 2020 met als thema geschiedenis. En waar kun je die week beter mee beginnen dan met dit boek over een heel geëmancipeerde ridderprinses!


Zoals dat in de riddertijd altijd ging, zijn het eerst alleen allemaal stoere jongens die ridderleerling zijn. Zo ook Frederik, Roderik en Lodewijk, de drie zoons van Koning Wilfred de Welgeurende. Maar dan wordt er een prinsesje geboren en helaas gaat de koningin bij haar geboorte dood. De koning weet niet zo goed wat een meisje moet leren, dus leert hij prinsesje Violetta maar hetzelfde als haar broers.


Maar zo'n klein meisje kan natuurlijk helemaal niet hetzelfde als haar grote broers, daar is ze nog te klein en niet krachtig genoeg voor. De drie broers lachen haar zelfs uit! Maar het prinsesje mag dan niet zo sterk zijn, ze is wel veel slimmer dan de drie jongens. Ze zal die klieren wel eens even wat laten zien! Niemand weet wat de prinses allemaal uitspookt, maar ze is jaren bezig en wordt sterker en sterker... Haar broers noemen haar ook niet meer Violetta Muggenbloed! Want ze is nu net zo goed als zij zijn! Violetta geniet en vindt alles wat ze leert helemaal geweldig.


En dan komt de dag dat de koning besluit dat er een riddertoernooi gehouden zal worden. Leuk denkt Violetta, daar ga ik aan meedoen. Maar de koning had andere plannen. De winnaar mag namelijk trouwen met... Violetta! En dat is wat zij écht niet wil! Ze is razend, gloeiend giftig kwaad en verzint een enorme list!
Die list is zo goed gelukt dat zelfs de koning even niets weet te zeggen! En zo loopt alles toch nog goed af voor Violetta.


Het is natuurlijk superleuk dat zo'n stoer meisje tegen alle gezag in opstand komt. Dat hoorde niet in de riddertijd! Meisjes moesten leren borduren, weven of muziek maken. Maar Violetta heeft daar maling aan. Ze gaat lekker haar eigen gang.
Dus uiteindelijk is het boek een spannend ridderverhaal met een moderne draai!


ISBN 9789051168082 | hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | september 2020
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 30 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER