jeugd 4-5 jaar

De muizenridder
illustraties: Annette Swoboda
tekst: Cornelia Funke


Ridder Tristan van Toeterwaal en zijn vrouw Hermine zijn het helemaal zat, al die muizen in hun kasteel Ravenschrik, het moet maar eens afgelopen zijn met die knabbelaars die alles stukvreten. Hij koopt de supersluwe, altijd hongerige kat Katharina, de bekendste en beste muizenjaagster uit de wijde omgeving.


Binnen de kortste keren zijn de knagertjes verdwenen op drie muzien na. Langstaart, Snuffelneus en Trippelpoot. Ze zijn mager geworden en willen weg. Maar wat doe je als kasteelmuis zijnde. Zoveel kastelen zijn er nu ook weer niet, en zeker niet in de buurt.
Gelukkig heeft muizenridder Govert van Grauwstaart, de schrik van alle katten,  gehoord van de vreselijke situatie in het kasteel en op een nacht arriveert hij op het kasteel. Hij zal het resterende drietal helpen, hij is niet voor één muizenhol te vangen.


Al snel komt Govert met een plan om Katharina voorgeod uit het kasteel te verjagen. Binnen de kortste keren daagt Govert de verschrikkelijke Katharina uit en deze denkt dat zij die kleine muisjes wel aan kan. Maar niets is minder waar. De onverschrokken ridder Govert en zijn dappere hulpjes zijn hem de baas!
En zo leefden ze nog lang en gelukkig in kasteel Ravenschrik, zonder kat, mét Govert.
Zo blijkt maar weer, samen sta je sterk!


Niet alleen het verhaal is origineel, ook de afbeeldingen zijn fantasievol. Vooral de kleine details maken ze zo plezierig om naar te kijken. We zien bijvoorbeeld kleine muizenwasjes aan de waslijn hangen, piepkleine schoentjes voor het muizenhol staan, kleine laddertjes en een klimtouw of een mini-stoffer en blik bij de haard. Katharina is groot maar niet echt eng. Kinderen zullen niet bang van haar worden. Maar toch is het verhaal lekker spannend. Prima boek.


ISBN 9789051167375 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Formaat 23,5 x 26 cm | Nederlandse tekst Merel de Vink | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER