jeugd 4-5 jaar

Leren is leuk!
illustraties: Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weniger


Iedere avond leest Micha Muis zijn vrienden een verhaaltje voor.
Als hij deze keer het boek dichtklapt, zucht Maaike Mol: 'Ik wil ook zo goed kunnen lezen als jij.'
'Dan moet je dat leren,' zegt Sam Slaapmuis.
Maar Erik Egel roept : 'Waar dan? Wij hebben hier in het bos toch geen school!'



En daarmee begint dit verhaal. Want als er geen school is hoe kunnen de dieren dan bijvoorbeeld leren lezen en schrijven?


De dieren besluiten een bosschool op te richten en slepen tafels en stoeltjes naar hun bosklas. Al snel komen ze erachter dat iedereen wel een talent heeft. Maarten Merel is heel handig en kan prachtig zingen dus hij wordt hun zang- en handvaardigheidsleraar. Sam Slaapmuis is heel lenig en wordt de gymleraar. Maaike Mol kan heel goed horen, ruiken en voelen en zo komt het dat zij voortaan zintuigenles geeft.
De dieren genieten enorm van alle lessen en leren heel veel.


De enige die een beetje sipjes kijkt is Erik Egel. Wat kan hij nou eigenlijk? Waarin kan hij nou les geven? Gelukkig komt hij er achter als hij met zijn stekels een vos weet te verjagen. Hij kan iedereen leren hoe ze zich moeten beschermen!
En zo leren alle dieren elke dag weer nieuwe dingen van elkaar! Zo is leren heel leuk!


De tekst in het boek is in duidelijke letters afgedrukt en bestaat - voor een kinderboek -  uit vrij lange zinnen maar de taal is helder en goed te begrijpen.

Bij het verhaal staan afbeeldingen van Eve Tharlet, die al vele kinderboeken geïllustreerd heeft. Ze stopt veel humor en fantasie in haar prenten. We zien bijvoorbeeld de kikker met een stel stenen op zijn hoofd sjouwen, later blijken dat de stoelen in de klas te zijn. De tafels zijn ronde plakjes hout en de kok gebruikt een enorme bril om zijn gerechten door de zon warm te laten maken. En zo zijn er allemaal kleine grapjes in de afbeeldingen verborgen.

Dit verhaal laat zien dat elk dier (of mens) zijn eigen unieke talenten heeft maar het is bovenal een erg leuk verhaal dat je met een glimlach uitleest.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN  9789051165104 | Hardcover | NUR 273-274 | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | februari 2016
Vertaald door Merel de Vink | Leeftijd 4 jaar en ouder

© Dettie, 27 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER