jeugd 4-5 jaar

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg
Illustraties: Henriette Boerendans
Tekst: Bette Westera


Niet alleen mensen willen later iets worden maar bomen ook!
De eik wil bijvoorbeeld een eikenhouten kastje worden, dat wil de beuk ook maar dat kan niet want hij is een beuk. Hij kan wel een beukenhouten kastje worden maar ook wat anders, een tafel bijvoorbeeld. Maar beuk vindt dat maar niets 'dan zitten ze aan me' en een vloer worden ziet hij ook niet zitten: 'Iedereen over me heen laten lopen? Nee, geen denken aan.'
Speelgoed worden, dàt lijkt hem wel leuk.


Een andere boom wil wel viool worden en populier wil gewoon dat van zijn hout klompen gemaakt worden. Maar de knotwilg wil wel een wiegje worden, dat lijkt hem heerlijk. De tien bomen vertellen elkaar precies waar ze van dromen of wat mensen van hun hout mogen maken.
De oude treurwilg heeft geen wensen. 'Ik vermolm' zegt hij...
En dan komt de dag dat de meeste bomen worden omgezaagd, alleen de fijnspar en de treurwilg blijven staan.


Jaren gingen voorbij. De treurwilg ging door met vermolmen en het sparretje bleef groeien en werd een grote, groene fijnspar die in de winter droomde dat hij een kerstboom was.


Hoewel het verhaal een beetje statisch en weinig sprankelend is, is het wel een heel apart idee om bomen over hun dromen te laten vertellen.
Elke keer als de boom voor het eerst genoemd wordt, is de naam dik afgedrukt zodat goed duidelijk is welke bomen het zijn die met elkaar praten. Achterin het boek staat erg leuke informatie per boom gemeld, onder andere wat hun kenmerken zijn en waar hun hout voor geschikt is. Elke boom heeft namelijk zijn eigen houteigenschappen.


De bomen hadden overigens ook kunnen kiezen om bij Henriette Boerendans terecht te komen want zij heeft de prachtige houtsnedes gemaakt die in dit boek te zien zijn. Elke boom is vrij realistisch weergegeven en is in een mooie, zachte omgeving geplaatst. Enkele prenten zou je onmiddellijk aan je muur willen hangen.


Het verhaal haakt mooi in op het kinderboekenthema 2021 'Worden wat je wil'. De kinderen kunnen zelf ook allerlei dingen van hout bedenken. Maar ook wat de treurwilg nog voor functie heeft, ook al is zijn hout te oud.
Heel sfeervol boek.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025775315 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | 25 augustus 2021
Afmeting 27,7 x 26,6 | leeftijd 4+

© Dettie, 20 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER