jeugd 4-5 jaar

Dit boek is saai
Uit de serie Mijn kop is top: ADHD
Illustraties: Barbara Bongini
Tekst: Adam Ciccio


Je wordt gewaarschuwd... zelfs in de titel. Dit boek is saai! zelfs niet gewoon saai maar doodsaai.
Waarom zul je denken? Nou, het gaat over taken die je elke dag moet doen maar helemaal niet leuk zijn., zoals tandenpoetsen, of je bed opmaken, of je huiswerk maken, of... opruimen!
Dat is toch saai! Waarom zou je daarover gaan lezen?
Dat vraagt het meisje uit het boek ook steeds aan je. Ze is zelfs verbaasd dat je het boek nog aan het lezen bent!

Maar die saaie dingen leveren wel heel leuke ideeën en afbeeldingen op. Je kunt bedenken dat je bed een springkasteel is, je ziet het meisje bijna zweven n je kunt ook dansen als je aan het opruimen bent, dan is het veel leuker! - Alle knuffels van het meisje dansen en zingen zelfs mee!  -
Maar op gegeven moment is de dag om en dan moet je slapen gaan. Dat is het allersaaiste van alles. Toch? Maar niet als je lekker in je opgemaakte bed ligt tussen al je knuffels!


Het idee is superleuk, alleen snapte ik aanvankelijk niet wat het verhaal met ADHD te maken heeft. Pas achterin het boek staat een uitleg van de Adam Ciccio die een praktijk heeft voor poliklinische geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en volwassenen. Hij vertelt dat kinderen met ADHD moeite hebben om taken af te maken, waardoor ze gefrustreerd kunnen raken. Maar omdat ADHD kinderen ook heel creatief en veel verbeelding hebben, kunnen ze ook leren de saaie klussen af te maken door een dansfeestje te houden als je opruimt, of een toneelstukje te verzinnen als je sokken sorteert.
Door die toevoeging wordt het boek een begrijpelijk geheel.


Maar ook kinderen zonder ADHD zullen vast lachen om het meisje dat maar niet snapt dat iemand zo'n saai verhaal wil lezen!


ISBN 9789044847918 | Paperback | 32 pagina's | Clavis | augustus 2022
Vertaald door Clavis Uitgeverij | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER