jeugd 4-5 jaar

Alles kan
Tekst: Adam Ciccio
Illustraties: Nina Podlesnyak


Alles kan, dat slaat op wat je worden kan. Het kiezen van een beroep.


Het jongetje dat ons zijn dilemma voorlegt is een vrolijk joch, ondernemend en fantasierijk.  Zijn zusje wil astronaut worden, vertelt hij, haar kamer weerspiegelt inderdaad die droom. Maar wat wil hij zelf?
Hij kijkt of hij inspiratie kan opdoen, bijvoorbeeld met de spulletjes die hij toch al op zijn kamer heeft en zo passeren allerlei beroepen de revue: dokter misschien? We zien hem bezig: alle (zieke) knuffels zitten op een rij, dokterstas open. De eerste patiënt is de hond, een grappig beestje dat steeds een rol speelt als de jongen zijn mogelijkheden bekijkt.


Of goochelaar? Zeiler? Technicus? Loodgieter? Er zijn zoveel mogelijkheden. Het lijkt allemaal wel leuk, maar steeds heeft hij een ander idee.
Grappig is dat intussen de stapel spullen op zijn kamer groeit.
Zou hij iets kunnen bedenken dat hij echt zal worden? Want het is echt wel moeilijk nu al te kiezen, er is zoveel!
Want als je weet dat àlles kan…


Terwijl de jongen van alles bedenkt, heeft de hond ook steeds een andere rol. Het leukste is die als hij voor de rechter (de jongen dus) staat. Arme hond…


De tekst is in rijmvorm, maar het duurt even voor je dat ontdekt, omdat het verspreid over de pagina’s loopt. De zin die rijmt staat dan pas op de volgende pagina, dan is je aandacht meer gericht op het nieuwe beroep dat de jongen bedenkt.


Vrolijk gekleurde illustraties, steeds passend bij de tekst, zijn verdeeld over de pagina’s. Ze vertellen meer dan de tekst en stimuleren zo de fantasie van een kind. Ook kan je er zoekopdrachten bij verzinnen. Maar vooral is het een mooi kijkboek, waarbij de titel alles al zegt!


Adam Ciccio (Boston, Massachusetts) deed een kunstopleiding, Engels en psychologie.
Hij heeft diverse kinderboeken op zijn naam die vaak als thema het opgroeien van een kind hebben.


ISBN 9789044841190 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2021
Afmeting: 26,8 x 25,8 x 1,2 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 5 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER