jeugd 4-5 jaar

Het zonnige zomerboek
Diverse auteurs

Zoals er het wonderlijke winterboek was - en nog is natuurlijk - zo is er nu het zonnige zomerboek. Ook vol verhalen en met veel kijkplezier.


Marloes Kemming bijt de spits af met een verhaal over Manuel en de bijzondere olifant, Ollie genaamd. Ingrid Wuijster tekent hem.
Dan volgen nog dertig verhalen, waar Carry Slee, Pieter Feller en het echtpaar Busser & Schröder meer dan één verhaal voor hun rekening nemen. Het zal kinderen weinig uitmaken, maar het is toch wel grappig dat sommige combinaties niet kapot te krijgen zijn! Zo heeft Pieter Feller een vaste tekenaar, Natascha Stenvert, Carry Slee wordt vergezeld door Eefje Kuijl, en zoals ze dat ook met hun boeken doen wisselen Marianne Busser & Ron Schröder steeds, hoewel we daar ook oude bekenden bij tegenkomen. En koning Bobbel is een van hun personages, die kennen we ook!
Annemarie Bon is eveneens een vaste medewerker, zij doet mee met drie verhaaltjes, waarvan twee met Gertie Jacquet als illustrator.


De verhalen gaan natuurlijk over onderwerpen die met de zomer te maken hebben. Waar denk je dan aan? Vakantie natuurlijk! Warme of zelfs snikhete dagen waarin water verkoeling kan brengen.  Er wordt gelogeerd, en heel veel ijs gegeten. Picknicken en barbecuën, dat ook.
De verhalen zijn al allemaal anders, en dan is er ook nog af en toe een versverhaal en er staan creatieve tips in: hoe je maskers maakt, of wat je bij een kampvuur allemaal voor leuks kan doen.
Reden genoeg om gauw te gaan lezen over het fantastische idee dat Sil en Anna bedenken, of je laten voorlezen over wat Iris en Michiel beleven aan het strand. Of misschien wil je wel weten wat Cloudia voor je kan betekenen als je puft van de hitte!
Hou je van sprookjes? Dan is het verhaal over de zeemeermin erg leuk, en wie Kolletje kent wil vast wel weten wat ze nu weer allemaal voor elkaar tovert! Voor sprookjesliefhebbers zijn er nog meer leuke verhalen: zou je het leuk vinden als er bij jou net als bij Bloesem bloemen op je hoofd groeien? En heeft Nino echt een eland gezien in het bos?
Loopt het wel goed af met Nick, die vervelende pestkop? Zouden drollenkoekjes lekker smaken? Zoveel vragen, zoveel verhalen, allemaal leuk!


Het valt op dat een aantal verhalen gaat over kinderen, die wel ondeugend zijn, maar braaf ondeugend. Die verhalen zijn vrij traditioneel en degelijk. Daar is niets mis mee - het blijft leuk, maar de nieuwere schrijvers laten een frisse wind waaien in deze zonnige zomer. Ook de taal verandert daar, langere zinnen en modernere woorden, wat kinderen best aankunnen.


Enkele highlights:
Het verhaal van Marte Jongbloed is erg leuk gevonden, dat gaat over een watergevecht, maar dan heel anders. En hoe Mare het echt niet eng vindt om in Frankrijk boodschappen te doen terwijl niemand haar verstaat, dat vertelt Selma Noort. Jette Schröder schrijft een mooi verhaal over een modern probleem: hoe de middenstand in de problemen komt door de supermarkt. Klinkt saai, maar het verhaal is echt heel leuk!
Ad Grooten, minder bekend in kinderboekenland, verdient wel degelijk meer aandacht, zijn verhaal over Boet, Lange Jan en Pinkie is mijn favoriet.
Eigenlijk de illustrator  bij dit verhaal ook. Martijn van der Linden maakt mooie paginagrote illustraties in pastelkleuren.
Maar ook zullen smaken verschillen: alle verhalen zijn leuk, om zelf te lezen of om voor te lezen. En naar te kijken. Een heerlijk boek om van te genieten.
Misschien moet er dan toch ook maar een levendig lenteboek komen of een hip herfstboek…


Er zijn bekende maar ook nieuwe namen:
Pieter Feller (Kolletje), het echtpaar Busser & Schröder, Marloes Kemming, Vivian den Hollander, Elisabeth Mollema, Carry Slee, Marjet Huiberts, Pamela Sharon, Jette Schröder, Sam Loman, Lysette van Geel, Cora Sakalli, Annemarie Bon, Yvon Jaspers, Ad Grooten, Selma Noort, Kelly van Kempen, Erik van Os & Elle van Lieshout, Marte Jongbloed, Iris Boter.


Ook bij de illustratoren zijn bekenden en minder bekenden:
Malu Bekker, Silvie Buenen, Natascha Stenvert, Philip Hopman, Eefje Kuijl, Dagmar Stam, Aron Dijkstra, ivan & ilia, Daniëlle Schothorst, Gertie Jacquet, Jill Barton, Charlotte Bruijn, Juliëtte de Wit, Sandra Klaassen, Sieb Posthuma, Lisa van Winsen, Dorien Bellaar, Ingrid Wuyster, Alex de Wolf.


ISBN 9789048856916 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2019
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 22 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER