jeugd 10-12 jaar

altMijn vader is een dredhoofd
Theo Meijer


‘Omdat hier toch niks mag, daarom!’ sist mijn broertje Hiske. Hij grijnst naar mij van onder zijn kuif. Die staat stijf van de gel.
Mijn vader geeft hem zomaar een pets op zijn kop. Ik schrik me te pletter. Hij heeft ons nog nooit een klap gegeven!
‘Eet jij je eten maar op. Kijk naar mij!’ snauwt mijn vader tegen hem en wijst naar zijn lege bord.
‘Dredhoofd’,  zegt Hiske zachtjes voor zich uit.
‘Wat zei je daar?’
‘Laat maar’.
‘Nee, nu wil ik het weten ook,’ dringt mijn vader aan.
‘Nou, wat zei je Hiske?’
‘Ik zei dredhoofd’


Fanny, elf jaar en de vertelster van het verhaal, is haar vader eigenlijk spuugzat. Haar broer Hiske, en haar moeder Lotte, zijn het helemaal met haar eens. Hun vader en man is niet meer de leuke man die hij ooit was. Hoe komt het dat hij zo chagrijnig is geworden? Waarom rookt en drinkt hij zoveel?
Van de school waar hij les geeft, in Frans, horen ze ook dat zijn leerlingen hem niet leuk meer vinden. Hij is superstreng, en er mag niets meer.
Lotte, maar ook de kinderen, schrikken als ze er achter komen wat er aan de hand is: Olivier heeft al het spaargeld belegd en is het nu kwijt. Het was voor een vakantiehuisje in Frankrijk, hij wilde hen verrassen. Nou, leuke verrassing!
Door toeval kunnen de kinderen hem ook een verrassing bieden: ze mogen in het kader van een wedstrijd verzinnen hoe ze een leraar een ‘make-over’ kunnen geven. Hun vader is natuurlijk de perfecte kandidaat, en hij wil wel meedoen. Hij heeft wel een beetje spijt van wat hij gedaan heeft.
Zo komt Olivier in een soort  Big Brother huis terecht, waar hij allerlei opdrachten moet vervullen, die zijn kinderen bedacht hebben. Zou hij zo weer een leuke vader worden?
Maar er gebeuren onverwachte dingen…


Ik vind de inleiding wat lang, en sommige dingen zijn erg fantasievol (= bedacht) zodat ze in het verhaal passen denk ik, maar er zitten hele leuke stukken in, vooral die onverwachte wendingen zijn leuk gevonden.
Het is een herkenbaar verhaal geworden, met veel humor erin en wat romantiek, en ik ben niets bang voor een eventueel volgend boek: dat kan met een beetje meer oplettendheid een heel leuk boek worden. Maar ook deze eersteling is heel leuk om te lezen, als je niet zo nauw kijkt.


ISBN 9789051162387 | Hardcover |162 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 2 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER