jeugd 10-12 jaar

Holly Black & Cassandra Clare

http://blackholly.com

http://www.cassandraclare.com

 

height="167"De koperen vuist
Deel 2 van de Magisterium-serie
Holly Black & Cassandra Clare

Ook al wilde de dertienjarige Callum Hunt aanvankelijk helemaal niet naar het Magisterium, hij heeft zijn draai helemaal gevonden. Hij begrijpt niet waarom zijn vader Alistair de school zo intens haat. Magie is niet verderfelijk, zoals hij altijd heeft geleerd. Magie is iets prachtigs en Callum geniet met volle teugen van zijn opleiding tot magiër. Hij is niet langer een buitenbeentje. Samen met Aaron en Tamara vormt hij een hechte kliek. Toch verzwijgt Callum iets voor hen. Hij heeft een geheim dat zo duister is, dat alles zal veranderen als het uitkomt.

Callum is nooit geweest wie hij dacht te zijn.  Hij blijkt het kwaad in eigen persoon te zijn. De Vijand des Doods. Een kwaadgezinde magiër heeft de waarheid aan Callum onthuld. Toen Callum nog maar een baby was, heeft de ziel van Constantine Maddens, De Vijand des Doods, bezit van zijn lichaam genomen. Callums eigen ziel is verjaagd. Callum is geen doodgewone jongen van dertien. Hij is het kwaad dat iedereen vreest. Hij wordt opgeleid om samen met zijn schoolgenoten juist dit kwaad te bestrijden. Callum voelt zich bang en verward. Hij is De Vijand des Doods maar hij voelt zich helemaal niet gemeen. Moeten zijn vrienden hem werkelijk vrezen? Callum durft niemand de waarheid te vertellen.

De band tussen Callum en zijn vader verslechtert in razendsnel tempo. Weet Alistair soms wie zijn zoon werkelijk is? De zomervakantie lijkt oneindig lang te duren en Callum kijkt reikhalzend naar het tweede jaar op het Magisterium uit. De aanwezigheid van Callums huisdier maakt de situatie alleen maar ingewikkelder. Alistair heeft duidelijk een hekel aan de chaoswolf Brutus. Chaoswezens zijn gevaarlijke mensen en dieren zonder ziel. Niemand minder dan Constantine Maddens heeft hen gecreëerd. Toch is Brutus helemaal niet gevaarlijk. Hij is een echte kameraad.

Na een uitje is Brutus verdwenen. Callum is in alle staten. Zijn beste vriend is weg. Alistair stelt zich verbazingwekkend genoeg vriendelijk op en helpt Callum naar de wolf te zoeken. Ze vinden Brutus niet. Dan, midden in de nacht, schrikt Callum wakker. Hij hoort zijn trouwe vriend janken. In de kelder van zijn eigen huis treft hij een vastgeketende Brutus aan. De rommelruimte is omgetoverd tot een soort gevangenis. Op een tafel liggen tekeningen van een vreemd soort apparaat en de tweede set ketens spreekt boekdelen. Alistair wil ook Callum gevangennemen. Zijn eigen zoon die zijn zoon niet is. Met het apparaat zal hij De Vijand des Doods om het leven brengen. Callum bevrijdt Brutus en slaat op de vlucht.

De rest van de zomer brengt Callum in het grote huis van Tamara en haar gastvrije ouders door. Ook Aaron logeert er. Het groepje is weer compleet. Er is iets bijzonders met Aaron aan de hand. Hij is de Makar, de uitverkorene die de Vijand des Doods zal verslaan. Zijn nieuwe status boezemt Aaron angst in. Zal de strijd tegen het kwaad veel van hem vergen. Zal hij misschien sterven? Callum weet dat Aarons zorgen onterecht zijn maar hij houdt zijn mond. Toch zal hij iets moeten doen want er is een belangrijk wapen verdwenen. Het is het apparaat dat op de tekeningen van zijn vader stond. Wat moet Callum doen?

Dit tweede deel van de Magisterium-serie biedt een mooie mix van avontuur en spanning. De thema’s vriendschap en vertrouwen staan centraal. Echte vrienden liegen niet tegen elkaar en verraden elkaar niet. Maar wat als een geheim zo groot is dat het anderen of jezelf kan schaden? Ben je dan vooral loyaal aan jezelf of gaat het welzijn van je vrienden voor?

Het verhaal is intens maar niet al te ingewikkeld geschreven. Het is voor kinderen vanaf tien jaar goed te volgen. De koperen vuist is een meeslepend verhaal voor gretige lezers die niet al te bang uitgevallen zijn. Er gebeuren namelijk behoorlijk griezelige dingen in dit verhaal! Naast schrijfsters Holly Black en Cassandra Clare verdient ook de vormgever van dit boek een dikke pluim. De harde kaft is in matzwart met witte decoraties en glanzende koperkleurige letters uitgevoerd. Ook de zijkanten van de bladzijdes zijn van een koperkleurige glans voorzien. Prachtig!

ISBN  9789048834730 | hardcover | 293 pagina's| Moon | mei 2016
Vertaald door Merel Leene
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 21 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe IJzerproef
Deel 1 van de Magisterium-serie
Holly Black & Cassandra Clare


Callum Hunt is geen makkelijke jongen. Het heeft vast te maken met zijn manke been waardoor hij een buitenbeentje is, en dus gepest wordt en ook niet mee mag doen met gym. Door zijn gedrag is hij de schrik van de leraren en ander schoolpersoneel. In eerste instantie hebben de volwassenen medelijden met het kind dat zonder moeder is opgegroeid, maar ze kunnen het altijd boze joch niet aan.


Als het verhaal begint moet Callum naar een auditie. Een vreemde auditie: het is de vraag of hij opgeleid mag worden als tovenaar. Zijn vader heeft hem altijd voorgehouden dat hij dat niet moet doen: hij moet zorgen dat hij niet door die auditie komt. Magie is niet speciaal, het is zelfs gevaarlijk. Speciaal voor Call, al weet hij niet waarom. Natuurlijk komt hij door de IJzerproef, al gaat in zijn ogen alles fout.


Vuur wil branden, Water wil stromen, Lucht wil stijgen, Aarde wil binden, Chaos wil verslinden.


De cinquan, de vijf magische principes, zullen niet langer een geheim voor hem en de andere geslaagden zijn. Hun nieuwe schooltijd begint direct. De tovenaar Rufus kiest hem als leerling, met Tamara en Aaron, en voorlopig zal er geen contact meer zijn met het thuisfront. Hij is vanaf nu leerling van het Magisterium, een soort tovenaarsschool.


Onder de grond, waar zich allerlei bizarre werelden bevinden, moet hij met Aaron en Cassandra dagenlang oefenen. Soms is het saai, maar er zijn toch ook wel afleidingen: Call heeft al vanaf het begin een vijand in Jasper, die zelf bij Rufus in de leer had gewild. En hij beleeft avonturen, als hij stiekem probeert telefonisch contact te hebben met zijn vader. Zijn vader stuurt een tovenaarsband naar Rufus en verzoekt hem om Callums toverkracht te binden. Dan wordt hij van school gestuurd en zal hij nooit meer gebruik kunnen maken van zijn ontluikende magische krachten. Intussen is Call het allemaal fascinerend gaan vinden. Hij heeft vrienden, en vindt zelfs een gezelschapsdier. Waarom doet zijn vader zo moeilijk? En wie is degene die hem dwars zit, als Jasper dat niet meer is?

Natuurlijk ga je vergelijken. Die andere tovenaarsleerling is net zo’n buitenbeentje, en ook hij krijgt tegen wil en dank een grote rol toebedeeld en heeft trouwe vrienden. Maar de verschillen zijn zo groot dat je al snel helemaal niet meer daar aan denkt.


De fantasie van deze twee schrijvers is groot, zoals al bekend was uit de eerdere series die zij afzonderlijk schreven. Holly Black is auteur van ‘De Spiderwick Chronicles’. Cassandra Clare schreef de internationale bestsellerserie ‘Kronieken van de Onderwereld’. Magisterium is hun eerste serie samen en reken maar dat deze serie gretig gelezen gaat worden.
Het verhaal gaat over gewone  kinderen die toevallig beschikken over magische krachten, de een een beetje meer dan de ander. Zij moeten leren de krachten te gebruiken, maar zitten niet echt op een rustige school: er is tenminste één vijand onder hen. De vader van Call had niet helemaal ongelijk met zijn waarschuwing...


ISBN 9789048819157 |hardcover|388 pagina's|Uitgeverij Moon |oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 13 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De IJzerproef
Deel 1 van de Magisterium-serie
Holly Black & Cassandra Clare

Alastair Hunt haat het Magisterium en alles waar de prestigieuze school voor magiërs voor staat. Alastair houdt het Magisterium verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw Sarah die omkwam tijdens het IJzige Bloedblad. Alastair heeft magie afgezworen en voedt zijn zoon Callum ver buiten bereik van magiërs op. Eén ding weet hij zeker: zijn zoon zal de school nooit en te nimmer bezoeken.

De twaalfjarige Callum Hunt is een buitenbeentje. Zijn eigenwijze karakter levert hem weinig vrienden op en hij wordt gepest. Callum is geboren met een beschadigd been en ondanks talrijke operaties heeft Callum nog altijd een slepende tred. Bovendien doet zijn been vaak pijn. Binnenkort moet Callum deelnemen aan de IJzerproef, de toelatingstest van het Magisterium. Hij is vastbesloten de verplichte test te verknallen. Zijn vader heeft hem immers geleerd het Magisterium te haten.

Alleen magiërs zijn op de hoogte van het bestaan van het Magisterium dat zich in een uitgebreid grottenstelsel bevindt. Kinderen die over magische krachten beschikken zijn verplicht een opleiding aan het Magisterium te volgen. Het is belangrijk dat magiërs hun toverkrachten leren te beheersen. Een magiër zonder training is als een ongeleid projectiel en kan zichzelf en anderen zwaar verwonden. Toverkracht kan gevaarlijk zijn als een magiër zijn of haar krachten niet kent.

De test verloopt succesvol. Callum haalt de laagste score van iedereen en haalt opgelucht adem. Het is uitgesloten dat hij een opleiding aan het Magisterium zal gaan volgen. Tot zijn grote ontzetting wordt hij toch uitgekozen. Meester Rufus besluit hem als leerling aan te nemen. Alastair Hunt is woedend maar meester Rufus blijft bij zijn besluit. Woedend werpt Alastair een mes richting zijn zoon. Even lijkt het alsof hij zijn eigen kind wil verwonden maar het mes, dat eens van Callums moeder was, is bedoeld als geschenk. Toch?

Callum neemt zich voor het Magisterium zo snel mogelijk te verlaten. Meester Rufus leidt naast Callum ook Aaron en Tamara op. Het drietal krijgt een eigen woonruimte toegewezen en brengt het grootste gedeelte van de dag met elkaar door. Voor het eerst in zijn leven sluit Callum vriendschap en langzaam laat hij zijn defensieve houding varen. Ook op het Magisterium hebben pestkoppen het op hem voorzien maar in het gezelschap van zijn vrienden trekt Callum zich steeds minder van het pesten aan. Callum weet dat hij het Magisterium moet haten maar de twijfel slaat toe. Callum is gelukkig.

Een opleiding aan het Magisterium volgen is niet zonder gevaar. Twaalf jaar geleden eiste de aartsvijand van de magiërs tijdens het IJzige Bloedblad de levens van velen. Constantine Madden, oftewel de Vijand des Doods, is een chaosmagiër. Hij is in staat om een stukje leegte in mensen en dieren te plaatsen waardoor ze veranderen in Chaoten. Een Chaoot is een kwaadaardig wezen met rondtollende ogen die zonder aarzelen het leven uit zijn tegenstanders zuigt. In de bossen die het Magisterium omgeven, wemelt het van de Chaoten. Niet lang na het IJzige Bloedbad is er een vredesverdrag afgesloten maar niemand vertrouwt Constantine Madden. Het Magisterium is dan ook naarstig op zoek naar een Makar, een magiër die in staat is het tegen een chaosmagiër op te nemen.

De ijzerproef is het eerste deel van de Magisterium-reeks. Het boek beslaat het eerste schooljaar van Callum wat doet vermoeden dat het volgende deel over het tweede schooljaar zal gaan. Alleen tijdens het eerste schooljaar kan de magie van een leerling gebonden worden. Volgens Alastair weet Callum niet wat hij is en Callum onderschept een brief waarin Alastair aan meester Rufus vraagt de magie van zijn zoon te binden. Als Callums magie gebonden zou worden, zou Callum zich niets meer herinneren van zijn tijd op het Magisterium en bovendien zou hij de rest van zijn leven een ondraaglijke leegte voelen. Callum wil zijn magische krachten niet kwijt maar… waar is zijn vader toch zo bang voor?

Auteurs Holly Black en Cassandra Clare zijn geen onbekenden in schrijversland. Holly Black is bekend van De Spiderwick Chronicles en Cassandra Clare is verantwoordelijk voor de hitserie Kronieken van de Onderwereld. Beide series zijn verfilmd. Fans van Harry Potter zullen smullen van het eerste deel van het Magisterium en ik vermoed dat ook deze reeks een groot succes wordt. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel!

ISBN 9789048819157 | hardcover | 317 pagina's| Moon| oktober 2014
Vertaald door Merel Leene
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 31 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER