jeugd 10-12 jaar

Rob Geukens

Op zoek naar de Vindeleer
Rob Geukens


Katherine (Kat) woont al zolang ze zich kan herinneren in het weeshuis Saint Jude's. Het enige wat echt van haar is, is meneer Eccleston, de teddybeer. Ze zijn dan ook onafscheidelijk. Maar op een dag is meneer Eccleston verdwenen! Het vervelende is dat er in Saint Jude's wel vaker spullen verdwijnen. De weeshuiskinderen zijn er bijna zeker van dat de opzichter tevens kokkin, mevrouw Noggins, hun spullen meeneemt naar haar kamer, want daar mag niemand komen.  Kat is er beroerd van dat haar beer weg is en zelfs de vervelende Jim wil haar helpen. Hij zal op wacht gaan staan als mevrouw Noggins haar kamer uitgaat zonder de deur op slot te doen, en dat gebeurt alleen als iemand het weeshuis verlaat...


Eindelijk is het zover. Maar er is geen beer te vinden in de kamer van Noggins, wel een stel geheimzinnige boeken, waarvan Kat er stiekem één meeneemt. In het boek zit een papiertje en daarop staat:


Voor al uw vondsten en te vinden dingen
De Vindeleer


Het gekke is dat er geen adres of iets bij staat. Alleen maar een tekening van een oester. Maar even later komt ene meneer Trouvé op bezoek bij de directrice, en laat er op zijn kaartje nu ook zo'n oester staan! Jim gaat in zijn eentje op onderzoek uit maar natuurlijk gaat Kat hem even later achterna, ze wil meneer Eccleston terug!


En dan begint het wonderlijke verhaal pas goed. Kat ontmoet de meest vreemde dieren en soms hartveroverende én bizarre 'mensen'. Ze betoveren haar bijna en Kat gaat er zo in op dat ze bijna haar doel vergeet, maar gelukkig komt ze tot bezinning en zet ze de zoektocht voort... Zal ze Jim, De Vindeleer en meneer Eccleston vinden?


Het verhaal begint heel meeslepend, je hebt te doen met de zevenendertig weeskinderen die onder het strenge regime van mevrouw Noggins staan. Kat sluit je meteen in je hart en je hoopt erg voor haar dat er een leuk stel komt dat haar zal adopteren. Je verwacht dat diep in je hart ook, misschien is die leuke meneer Trouvé wel een geschikte vader voor haar. Dat hoop je stiekem wel...


Maar eenmaal buiten het weeshuis krijgt het verhaal een heel andere wending. De rode draad is nog steeds de zoektocht naar De Vindeleer en de beer, maar de omgeving is van realistisch verandert in een soort magische, sprookjesachtige wereld. Dat is erg leuk en verrassend maar soms worden enkele gebeurtenissen niet goed uitgewerkt of is er een té onverwachte, abrupte ommekeer in het verhaal. Mogelijk heeft de schrijver teveel personages en ideeën in het zeer fantasievolle verhaal willen stoppen. Maar dat neemt niet weg dat het een vlot geschreven, boeiend verhaal is, zeker voor een debuut. En de grote vraag blijft... Bestaat alles wat Kat hoort en ziet nu wel of niet? Alleen de personages in het boek zullen het weten... toch?

ISBN 9789044831276 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2017
Leeftijd 10+

Dettie, 5 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER