jeugd 10-12 jaar

Veronique Marien

altLeven zonder Serena
Deel 1 van de serie Een hart van hoefijzers
Veronique Marien


Als de ouders van Jolien gaan scheiden, betekent dat voor Jolien dat haar paard Serena verkocht moet worden. En ze moet verhuizen met haar jongere broertje en haar moeder. Dat is allemaal al vervelend genoeg, ze mist Serena zo vreselijk. Maar dan verzint haar moeder iets ‘om haar op te beuren.’ Jolien begrijpt niet hoe haar moeder er bij komt dat zij dat leuk zou vonden: een ponykamp! Ze wil helemaal nooit meer rijden!! Maar ze heeft geen keuze en iedere dag fietst ze naar manege de Klaverhof. Het paard dat ze toegewezen krijgt heet Tecumseh, en is een paard met een gebruiksaanwijzing.


Aanvankelijk wordt ze opgenomen in het groepje waarvan Sharon duidelijk de leider is. Ze noemen zich de Glamazones. Jolien vindt het maar een idiote naam, en ze ontdekt ook al snel dat de anderen in de manege niets van hen moeten hebben, maar dat Sharon ook vindt dat zij veel beter zijn dan de anderen. Toch begint Jolien het kamp wel een beetje leuk te vinden en kan ze met Tecumseh ook steeds beter overweg. Maar als er iets ergs gebeurt, besluit ze dat zij nu echt geen Glamazone meer wil zijn! Maar ja, de anderen hebben haar steeds links laten liggen omdat ze bij dat aparte groepje hoorde en dat blijven ze doen!
Jolien staat alleen. En ze mist Serena zo vreselijk.


Dit is een heel ander boek dan De Toversleutel, dat ik eerder las. Dat was voor een grotere doelgroep. Dit boek, het eerste deel in de serie 'Een hart van hoefijzers' valt denk ik alleen in de smaak als je een heuse paardenliefhebber bent. Rond die thematiek worden wel de andere thema’s verwerkt: pesten en vriendschap, maar alle speelt rond de paarden en de manege. Er wordt verteld over de verzorging, en andere feitjes over paarden.


Veronique Marien is Vlaams, en dat merk je aan het taalgebruik, maar dat is geen probleem verwacht ik. En als het dat wel is, maakt ze dat dubbel en dwars goed met een spannend verhaal. Ik wil best meer lezen over Jolien en haar paardenavonturen.


ISBN 9789462420489 | Hardcover | 132 pagina's | Uitgeverij Kramat | april 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 21 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe toversleutel
Veronique Marien


Tessa en haar jongere broer Bertje zijn wel wat gewend. Omdat hun ouders wetenschappers zijn die graag in de praktijk werken, hebben ze al op diverse bijzondere plaatsen gewoond. Hun laatste verhuizing is vanuit het Amazonewoud naar een niet nader omschreven locatie in Vlaanderen.
Hun ouders gaan er lesgeven, en nog meer onderzoek doen. Ze hebben er hun materiaal voor mee verhuisd, de serre staat vol exotische planten. Als Tessa zegt dat ze ‘iets vreemds’ voelt, en dat er ‘iets’ is met het raampje boven haar kamerdeur, roepen haar ouders meteen dat ze niet zo onzinnig moet doen. Magie, toverij, dat bestaat niet!
Tessa heeft intussen aan de overkant van de straat al kinderen gezien! Potentiële vrienden?
Maar ze negeren haar. Wat vreemd!


De straat waar ze wonen is een doodlopende straat met aan het eind een soort park met smeedijzeren poorten. Al ontdekken ze al snel dat het park bij een huis hoort, een geheimzinnig huis waar niemand lijkt te wonen, behalve dan die zwarte kat. Maar Tessa ziet wel een lichtje! Natuurlijk gaat ze op onderzoek uit maar ze is snel weg, het lijkt er niet pluis, en een stem in haar hoofd zegt dat ze moet maken dat ze wegkomt.
Zal het wel zo leuk worden in deze straat? Tessa heeft haar twijfels en denkt veel aan haar vriendje in de Amazone, van wie ze een amulet heeft gekregen.


Eén troost is er: ze krijgt voor haar verjaardag een ratje.
En dan ontdekt Tessa dat ze kan praten met de rat die ze Rover noemt. Als de buurkinderen Michelle, Pieter en Mark dat ook ontdekken, doen zij toch toenaderingspogingen.En dan blijkt niet alleen Tess  bijzondere gaven te hebben: die hebben ze vijf. Dat ligt aan de straat, zegt Michelle. Tessa's nieuwsgierigheid is gewekt...
Wat heeft het te maken met dat vreemde huis? En met die zwarte kat die het op Rover voorzien heeft?


Als alles een beetje uitgelegd is - zonder saai of langdradig te worden - wordt het erg spannend! Het is een verhaal vol magie, wat Tessa’s ouders ook zeggen: dat bestaat wel degelijk en nog wel onder hun eigen neus!Maar magie heeft vaak ook een donkere kant, en jawel: daar krijgen de kinderen mee te maken. Daar heeft de toversleutel dan ook mee te maken.


Dit lijkt me net een stel kinderen dat meer avonturen zou kunnen beleven. Zou de schrijfster dat zelf ook vinden? Die schrijfster is Veronique Marien (Merksem) die wonderlijk genoeg burgerlijk ingenieur scheikunde is! Maar schrijven kan ze ook, dat bewijst dit boek! Het is een erg leuk verhaal, voor kinderen die wel van een beetje spanning houden en magie boeiend vinden!


ISBN 9789462420250 | Hardcover | 236 pagina's | Uitgeverij Kramat Junior | november 2014
Illustraties van Stieven van der Poorten Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 30 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER