jeugd 10-12 jaar

Esther van Lieshout

http://www.esthervanlieshout.nl

 

boeken 10De Dromers van Morfhuis


Een fantasy-verhaal voor de jeugd.
Rasmus is een jongen van twaalf, die met zijn vader in een klein onooglijk huisje woont. Beneden is er de 'Warwinkel', een verzameling met van alles en nog wat, rommel eigenlijk, te koop voor iedereen. Maar veel klanten komen er niet.
Rasmus en vader Warre zijn buitenbeentjes in het dorp. En er zijn ook wel vreemde dingen: waarom legt Warre altijd rozemarijn onder Rasmus' bed? En wat zit er in die geheimzinnige pakjes die gebracht worden door iemand anders dan de postbode? En die vreemde verschijning die de laatste dagen in het dorp gezien is, wat is dat?
Maar dan slaat het noodlot toe: zijn vader had al aangekondigd dat ze de volgende dag zouden vertrekken, maar die nacht wordt Rasmus wakker door de wind, door gerommel en lawaai in huis. Zijn vader blijkt verdwenen en Rasmus vlucht, en hij komt op een heuvel waar een deur opstaat. Zonder klink. Hij wil het net gaan onderzoeken als hij een vreemde verschijning ziet, met zijn vader in de armen. Die verdwijnen onder de deur door. Rasmus vindt een manier om ook door de deur te gaan en komt in een ander dorp terecht.
Hij wordt opgevangen door juffrouw Prudy en ontmoet in haar huis Rokus, die hem wegwijs maakt in Dromers Haven, een compleet andere wereld dan die Rasmus kende. Maar hij voelt er zich thuis. Maar waar is nu zijn vader? En wat moet hij met de voorspelling van het orakel: "een jongen uit twee werelden zal als dag en nacht samenvallen hetgeen het daglicht niet kan verdragen alten verdwijnen."?
Wat een heerlijk spannend verhaal is dit! In Dromers Haven is alles anders, daar zijn dromen en nachtmerries; daar is rozemarijn zeer belangrijk, en is kwelwater iets wat je maar beter bij je kunt hebben. Daar zingt en boom op het dorpsplein en komt een waterman geregeld boven water. Maar het is er gevaarlijk voor Rasmus omdat hij de jongen uit twee werelden is.
Deze fantasy met de eeuwige strijd tussen goed en kwaad blijft vrij dicht bij de werkelijkheid en is daardoor erg toegankelijk. Er is geen overbodige uitleg, maar wel humor en woordgrapjes. Makkelijk te lezen door de vele dialogen en omdat het filmisch geschreven is. Rasmus en Rokus zullen veel kinderen aanspreken. Ze deden het mij ook.


Hardcover | 276 Pagina's | Uitgeverij Ploegsma ISBN10: 9021665107 | ISBN13: 9789021665108 Leeftijd: + 10, AVI: 9+

© Marjo, november 2007

Lees de reacties op het forum, klik hier

 

De vlucht van de Grimjager

Het tweede boek van Esther van Lieshout is net zo spannend als het eerste, ook dit heb ik weer in één ruk uitgelezen!
Het verhaal begint met het weesmeisje Hero, dat alleen op de zolder van het weeshuis woont, met de kater Rufus, als er ineens iets heel vreemds gebeurt. Plotseling bevindt ze zich in een vreemdsoortig bouwsel, en niet alleen zij, maar de hele zolder is verplaatst. Ook Rufus. Het bouwsel is een soort schip, dat bestaat uit allerlei kamers, gangen, trappen en andere ruimtes.
Het heet de Grimjager, en het is constant in beweging, want de wezens die de Grimjager bevolken zijn op de vlucht. Ze zoeken naar een veilige haven. Een raadsel voorspelt dat er een mens zal komen dat hen de deur naar die veilige haven zal tonen. Als dus ineens Hero opdaagt tussen de faunen, eenhoorns, centaurs, elfen en nog meer vreemde wezens, denken die allemaal dat zij hen zal redden. Maar Hero snapt het raadsel niet, en weet helemaal niet wat ze zou moeten doen.
Maar ze moet iets doen, want al snel blijkt dat er gevaar dreigt: ze worden gevolgd.
Het is een fantasyverhaal, dat tegelijk heel realistisch is, omdat de twee hoofdpersonen, Hero en de faun Beer, beschreven worden als gewone kinderen. Samen gaan ze de strijd aan tegen het kwaad.
Een erg spannend verhaal!
Ook in dit tweede boek laat Esther van Lieshout zien hoe ze met woorden kan spelen. Ze verstopt allerlei oneliners in de tekst, en leert haar lezers spelenderwijs van alles over fabeldieren. Voor de duidelijkheid staat achterin het boek ook nog een lijst van al die wezens.


Hardcover 207 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | ISBN: 9789021666143 | november 2008

© Marjo, maart 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER