jeugd 10-12 jaar

Selma Noort

http://www.selmanoort.nl

Zie ook de Leestafel-recensies over boeken van Selma Noort in de categorie Jeugd 6-9 jaar.

 

Help! Ze jatten de dikke dame!
Met tekeningen van Sylvia Weve
Selma Noort


Jelmer is de vriend van Sandra. Als Jelmer in de vakantie gaat logeren bij zijn oom Bert, mag Sandra mee. Oom Bert werkt bij de kringloop en neemt de kinderen mee daarheen. Zo leren ze wat het nut is van de kringloop: waarom mensen dingen die er nog goed uit zien  wegbrengen, en dat je niet alles weg moet gooien. Als een oude dame spulletjes komt brengen, horen de kinderen dat ze bij haar zus gaat wonen en niet alles mee kan nemen. Ze zou het leuk vinden als haar spulletjes terecht komen bij mensen die ze ook mooi vinden.
Jelmer en Sandra hebben nog maar net de vaasjes die de mevrouw bracht, een plaatsje gegeven, als er twee mannen binnenkomen, die ze meteen kopen. Ze kosten dan ook maar twee en drie euro.
En die twee mannen zien nog meer dat ze heel graag willen hebben. Niet omdat ze het mooi vinden, maar om er geld mee te verdienen. Dat weet oom Bert dan nog niet, maar toch wil hij het schilderij niet meteen verkopen. Hij wil het eerst laten zien aan iemand die er verstand van heeft.
En dan wordt het schilderij van de dikke dame gestolen. Maar de kinderen gaan op onderzoek uit.


Het is een spannend verhaaltje, met een realistisch  gegeven. Humoristisch ook. Het is geschreven in korte zinnen, die niet achter elkaar doorlopen. Makkelijk te lezen voor het kind dat er wat moeite mee heeft. En omdat het een leuk en boeiend verhaaltje is zullen ze vast wel doorlezen!
Er staan kleurige tekeningen in die ik persoonlijk niet zo mooi vind, maar wel aansluiten bij de tekst.


ISBN 9789075689631 | hardcover |65 pagina's | Uitgeverij De Inktvis | juli 2010 |
Vanaf 10 jaar, uit de Kokkel-serie, een makkelijk-lezenreeks.

© Marjo, 7 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER