jeugd 6-9 jaar

Evelien Feltzer

http://www.chrisvosters.be

 

altWaterwatje
Illustraties: Chris Vosters
tekst: Evelien Feltzer


De elfjarige Ebbie, de ik-figuur, is een beetje verliefd op Matteo, die bij haar in de klas zit. Hij heeft gezegd dat hij binnenkort jarig is en een feestje geeft. Wat wil ze daar graag heen! Ze zit zelfs op de trap te wachten tot de postbode komt!


Ze krijgt inderdaad een uitnodiging maar haar vreugde maakt al snel plaats voor teleurstelling, want op de kaart staat: neem je zwemspullen mee. En dat is dus een probleem: Ebbie heeft watervrees vanaf toen ze op vakantie was in Frankrijk en er iets heel ergs gebeurde. Ze kan op school toch niet gaan vertellen dat ze bang is voor water! Ze gaat af als een gieter! Haar vriendin Yasmine is wel op de hoogte en wil haar best leren zwemmen. Dat is dan plan 1.


Na een les over EHBO op school is er ook een plan 2. Maar het ultieme plan ontkiemt als Ebbies moeder een video zit te kijken waarop de vader van Matteo te zien is. Hij is een beroemde flamencodanser! En het plan wordt verder uitgedokterd als Ebbie met haar opa’s een cadeau gaat kopen voor Matteo.


Wat haar plannetjes zijn? Dat verklap ik natuurlijk niet. Maar de afloop is heel bijzonder. Het is niet direct wat je verwacht, het is grappig en zelfs een beetje ontroerend.

Deze waterangst van Ebbie is het belangrijkste thema van het verhaal, maar er ook komen vriendschap en jaloezie aan de orde, een zeer herkenbare broer-zusrelatie en die taartenbakkende moeder is ook leuk gevonden. En dat er pas op het laatst verteld wordt hoe Ebbie eigenlijk aan die angst komt, is ook goed gevonden. Het is een lekker vlot verhaal, met leuke (misschien een beetje kinderlijke) tekeningen in zwart-wit.


‘Joehoe, Ebbie!’ Het hoofd van Yasmine piepte onder mijn deur door. ‘Wat is er nou?”
Ik keek haar aan. ‘Ik, ik…’
’Wat?’ vroeg ze.
‘Ik voel me niet zo lekker.‘ zei ik.
‘Zomaar ineens?’
’Ja.’
’Heb je iets verkeerds gegeten?’
Ik haalde mijn schouders op.
‘Of ben je bang?’
’Neu, echt niet.’ Mijn stem klonk weer zo raar hoog.
Yasmine hield haar mond. Ze keek me alleen maar aan met die grote bruine ogen van haar. Ik hield mijn adem in. En toch kwamen ze. Die stomme tranen.’


Evelien Feltzer is theaterdocenten en werkt voornamelijk met kinderen en jongeren. Waterwatje is haar debuut.


ISBN 9789044828696 | Hardcover | 127 pagina's | Uitgeverij Clavis| april 2017
  | leeftijd 9+

© Marjo, 25 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER