jeugd 10-12 jaar

Dorothée de Rooy

De Orde van de Gouden Leeuw
Dorothée de Rooy


De twaalfjarige Lucy rent met haar moeder door Amsterdam. Lucy weet niet voor wie ze op de vlucht zijn, maar ze doet wel wat haar moeder zegt. Ze moet naar een geheime plek, terwijl haar moeder de achtervolgers afleidt. En ze krijgt een oud boek en een brief in haar handen gedrukt. De brief raakt ze helaas kwijt.


Als ze veilig is opent ze zoals haar opgedragen is het boek. Het blijkt de doorgang - een vortex - naar een andere wereld, waar ze een jongen ontmoet. Alfred maakt haar wegwijs in Het Rijk, een sprookjesachtige groene wereld. Het Rijk bestaat uit twaalf gewesten, Lucy is gearriveerd in het Kennisgewest. Ze maakt kennis met Alfreds vrienden Sam en Milstone.
Alfred neemt haar mee naar de Baelord, de baas van het district waar ze zich bevinden. De Baelord is Athanasius Krikkel, die denkt ongezien een bijna onzichtbare gang in te duiken. De kinderen zien dat en schieten achter hem aan. Een geheime bijeenkomst, van de Orde van de Gouden Leeuw. Lucy blijkt een merkteken te hebben, zij zal Het Rijk moeten redden.


'Alleen een Meister kan de Tafel van Smaragd zien. Als de Meister alle zes Onnavolgbare Opdrachten vervult, toont de Tafel van Smaragd het recept voor Prima Materia. Dat is de oersubstantie waaruit alles ooit is ontstaan en het is het materiaal waar de Hart Steen uit bestaat. We hebben lang geprobeerd om zelf achter het recept te komen,' Athanasius wees naar de borrelende ketels die Lucy eerder in een paarse wolk had zien ontploffen, 'maar het is onmogelijk. De enige manier om Prima Materia te kunnen maken en zo de Hart Steen te redden, is als de Meister alle Onnavolgbare Opdrachten volbrengt. De enige redding van het Rijk, Lucy, dat ben jij. Jij bent de uitverkorene.'


Het Rijk wordt namelijk bedreigd door Schaduwheer Jaldabaz. Lucy moet zes opdrachten vervullen. Natuurlijk helpen Alfred, Sam en Milstone mee.
De queeste begint, een spannende strijd tegen het kwaad, waarin magische elementen een rol spelen. De jongens kunnen ‘alteren’, dat wil zeggen dat ze zichzelf kunnen veranderen in iets anders. De vijand bestaat (deels) uit antroponieten, angstaanjagende wezens, die gelukkig niet kunnen zien.


Het is een boek voor kinderen, dus het mag: het toeval speelt een grote rol, en natuurlijk weten onze vrienden te winnen. Maar op het eind van dit boek zijn nog niet alle zes de opdrachten vervuld, dus wie weet wat er nog gaat gebeuren! Het staat nergens vermeld, maar het zal een trilogie worden.
Tussen de scenes door, die vlot verteld worden en herkenbaar en vaak spannend zijn, wordt veel informatie, gegeven; bijvoorbeeld als Lucy het geheimzinnige ‘Beestiarium’ vindt, een boek waar allerlei dieren in beschreven worden. Het is dan wel duidelijk dat ze een aantal van die dieren ook tegen zullen komen.


Het verhaal is eigenlijk nogal vlak, behalve dat Sam soms wat onnozel uit de hoek kan komen, is er weinig karaktertekening. Niet dat jonge lezers daar op zitten te wachten, maar het zou het geheel toch boeiender maken. De echte fantasylezer herkent namelijk veel dingen uit andere lectuur, originaliteit is er nauwelijks.
De Rooy gebruikt makkelijke taal, zonder bijzondere stijlvormen, waardoor het lezen niet echt een uitdaging is. Natuurlijk is plezier in het lezen daar niet van afhankelijk.


Zoals in dit soort boeken te doen gebruikelijk is, gaat het over de strijd tussen goed en kwaad, over vriendschap, over het aangaan van uitdagingen en het maken van keuzes. Het Rijk lijkt een idealistische wereld, die wel wat weg heeft van waar ouderen bedoelen als ze het hebben over ‘de goeie oude tijd.’ En die wordt nu bedreigd, dat moet je als het even kan voorkomen!


De  vormgeving is aantrekkelijk: een mooie omslag, groen met goud. Boven de hoofdstukken staan leuke tekeningetjes. Achterin – tja, dat weet je dus niet als je aan het verhaal begint – staat een verklarende woordenlijst en achtergrondinformatie over het Rijk. Wel zie je meteen als je het boek opendoet een plattegrond van Het Rijk.


Dorothée de Rooy heeft rechten gestudeerd waarna ze advocaat werd. Nu heeft ze gekozen voor schrijver: voor televisieprogramma’s en nu een jeugdboek.
De Orde van de Gouden Leeuw is haar debuut en het eerste deel van een trilogie.


ISBN 9789000367580 | hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij van Goor | juni 2019
Illustraties van Sophie Pluim | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER