jeugd 10-12 jaar

Kathleen Vereecken

http://www.kathleenvereecken.be

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek Zijdeman (15+)

 

Wreed schoon


"Wreed schoon" is de term die in de jaren '20 van de vorige eeuw gebezigd werd door de Vlaamse jeugd als ze iets erg mooi vonden.
Hoofdpersoon is Josephine, een meisje van 15. Ze gaat graag naar de film met haar vriendin. In de bioscoop zijn behalve "wreed schone" films, ook de jongens, die daar met een zak vol snoep de meisjes lokken. Josephine vindt dat een leuk spel, maar meestal maakt ze zich snel uit de voeten als de zak leeg is!
In Gent, waar het boek zich afspeelt, is tijdens de Eerste Wereldoorlog wel veel honger en armoede geweest, maar echt veel van de oorlog zelf hebben ze er niet meegekregen. Vindt Josephine daarom die jongen, Victor, zo interessant? Over hem wordt verteld dat hij een held was, dat hij veel mensen gered heeft op het slagveld. Ze ontmoet hem een aantal malen toevallig, maar als hij dwars door haar heen blijft kijken, neemt ze het heft in eigen handen.
Ze kan niet zwemmen, maar gaat wel diep het water in..ze weet dat hij toekijkt. En ja hoor ze wordt gered! Vanaf dat moment kan ze hem aanspreken, en ze krijgt hem zover dat hij haar vertelt over zijn oorlogstrauma, over het gruwelijke van de oorlog.
Maar het blijft eenrichtingsverkeer, nooit vraagt hij aan haar hoe ze zich voelt, hij praat en praat maar over die oorlog, en Josephine wil meer.. Dan komt ze weer eens in de bioscoop, en een jongen zit naast haar met een zak snoep.


"haar verliefdheid is uitgemond in een onwaarschijnlijk engelengeduld. Een engelengeduld dat op zijn beurt de verliefdheid de keel dichtknijpt. Ze kan niet meer. Er mag stilaan een dik kruis overheen gezet worden, over die gemene spelbreker van een oolrog. Het is 1921. Het is zomer, en het leven ziet er mooi uit."


Eigenlijk gaat het niet zozeer over de oorlog, als wel over de periode daarna. Het leven gaat door...


Het boek heeft een prettige stijl, en doordat ze met één voet in de oorlog en met één voet in het nabijere heden staan, doet het modern aan. Makkelijker voor de jeugd denk ik.


Querido, Amsterdam Antwerpen 2001, 12+, ISBN: 9789463101837

© Marjo

Reageren? Klik hier!