jeugd 10-12 jaar

Lysette van Geel

Operatie oma Sjannie
Lysette van Geel


’Geen enkel idee dus, zeg je?’ De agent tuitte zijn lippen.
Ik schudde mijn hoofd. ‘Nee, meneer. Geen idee.’
Hij bleef naar me kijken. ‘Zeer ongewoon deze situatie, jongedame.’


Oma is verdwenen. Ze lag in het ziekenhuis na een val, en zou overgebracht worden naar een verzorgingshuis. En als Amare iets zeker weet is het wel dat oma Sjannie dat absoluut niet wil. De agent denkt dan ook dat Amare er meer van weet, maar zij laat niets los. En ze weet er inderdaad meer van. Want, als oma dat niet wil, waarom zou ze dan gedwongen moeten worden? Haar oma is nog kwiek genoeg! Ze lijkt vreemde dingen te doen, maar dat is gewoon omdat ze steeds slechter ziet.


Amare is elf jaar en dol op oma Sjannie. Haar ouders zitten allebei in het onderwijs en hebben geen tijd voor oma. Ook hebben ze het te druk om zich echt bezig te houden met hun twee dochters. En haar oudere zus Jet profiteert daarvan. Die nodigt stiekem jongens uit op haar kamer, die door het raam wegvluchten als haar ouders thuiskomen. Een keer was dat wel heel handig, als de jongen in kwestie valt en alle aandacht zich op hem richt…


Want Amare heeft een riskant plan bedacht en dat plan voert ze ook uit. De omstandigheden werken mee, maar ze denkt ook goed na over wat er allemaal nodig is. Alleen verwacht ze dat haar oma braaf zal meewerken, en dat is oma Sjannie niet echt van plan! Ze verstopt haar oma namelijk, terwijl die er op uit wil.


Als haar ouders en de politie overal aan het zoeken zijn naar het ‘oude broze dametje’, houdt Amare haar mond stijf dicht Ze flyert zelfs een beetje mee.
Voor sommige dingen heeft ze wel hulp nodig en die krijgt ze van buurman Roy, een Surinamer die al die grappige opdrachten wel leuk vindt. Al weet hij niet precies waar Amare mee bezig is.


De thematiek van het verhaal: oudere mensen tegen hun zin ‘opbergen’, is natuurlijk prima. Ouders die geen tijd hebben, niet voor hun eigen ouders, niet voor hun kinderen, dat zal vaak gebeuren. Maar de uitwerking is minder realistisch, al is het wel heel leuk verzonnen.
Het is een meeslepend verhaal met veel humor, en onverwachte wendingen. Er staan leuke tekeningen in met tekstjes, zoals Amare die zelf gemaakt zou kunnen hebben.


De auteur presenteerde in het verleden het Jeugdjournaal, debuteerde in 2017 met "De vlucht van Omid', een waargebeurd verhaal over een jonge vluchteling.


ISBN 9789048845057 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Moon | januari 2019 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Illustraties door Karst-Janneke Rogaar (Zie Operatie-oma-sjannie)

© Marjo, 13 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER