jeugd 6-9 jaar

Lysette van Geel

https://jeugdjournaal.nl/over/2065126-alles-over-lysette.html

 

altDe vlucht van Omid
een waargebeurd verhaal over zijn reis naar Nederland
Lysette van Geel


1980, het is oorlog in Iran. Het land ligt onder vuur van Irak. De tienjarige Omid heeft er weinig erg in. Alleen weet hij dat zijn vader veel moet werken en dat hij daarbij gevaar loopt. De vader van Omid is chauffeur in het leger.


Omid heeft twee zussen, die al ouder zijn, achttien en vijftien jaar. Vooral Arezoo probeert hem te verwennen. Zij heeft namelijk dezelfde leverziekte die Omid ook heeft. De aandoening gaat en komt, maar het wordt steeds moeilijker om aan medicijnen te komen. Ten einde raad besluiten vader en moeder dat het gezin weg moet gaan uit Iran. Er worden plannen beraamd waar Omid niets van meekrijgt, tot de dag van vertrek. Farid en Hassan, vrienden van zijn vader, zijn er dan ook. Tot zijn grote verdriet ontdekt Omid dat zijn vader niet mee gaat! Te gevaarlijk, zegt zijn zus.


En dan begint de reis. Na een spannende autorit en een vliegreis komen ze aan in Moskou waar ze een tijdje wonen in een flat. Farid gaat op zoek naar een mensensmokkelaar, die hen verder brengen zal. In een veel te volle vrachtwagen, op elkaar gepropt met andere mensen komen ze in Duitsland. Vandaar gaan ze met de trein naar Amsterdam en vragen asiel aan. Dan begint het nieuwe leven: een nieuwe taal, een andere school, en heel andere gewoontes.


Dit verhaal vertelt heel duidelijk over de problematiek die een vluchteling meemaakt. Korte hoofdstukken en verteld vanuit Omid is het een mooi verhaal geworden voor kinderen. Het is spannend, maar niet zo erg spannend dat de ernst van wat er allemaal gebeurt verloren gaat.
Op de binnenkant van de omslag staat een kaart afgebeeld waarop de reis is aangegeven. Achterin staat een verantwoording van de schrijfster die het verhaal opschreef na vele gesprekken met Omid die nog steeds in Nederland woont.


ISBN 9789048835249| Hardcover | 160 pagina's | Moon | mei 2017
Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo, 17 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER