jeugd 10-12 jaar

Annemarie Jongbloed

De meestervervalser
Annemarie Jongbloed


De tienjarige Bilal is heel goed in tekenen en schilderen. Niet zo maar heel goed, hij kan de werken van een andere schilder perfect namaken.
Dat Gerrit (‘Gekke Gerrit”, noemt Bilal hem stiekem) zijn gave ziet, dat is eigenlijk niet zo’n goed nieuws. Gerrit is namelijk een scharrelaar. Als die ergens geld ruikt is hij niet meer te houden.
Het is al erg genoeg dat hij de huisbaas is van Bilal en zijn moeder en dat zijn moeder ook voor hem werkt in het café, maar nu raakt de jongen door zijn talent verstrikt in de netten van een meedogenloze crimineel.


De omstandigheden waarin de jongen en zijn moeder leven zijn verre van ideaal: er is geen geld. Niet voor nieuwe schoenen, niet voor de kapper…
Zijn moeder is door omstandigheden is deze situatie verzeild geraakt en al werkt ze hard, het lukt haar niet zich eruit te werken. Dus moet Bilal ook nog vaak op zijn kleine (half)zusje Aya moet passen.

Ze proberen hun omstandigheden te verbergen, anders worden ze misschien uit huis gezet, of erger nog: dan wordt Bilal gescheiden van zijn moeder en zus.
Er zijn wel andere mensen die zien dat het niet zo goed gaat, maar het is nu eenmaal zo: als je zelf nooit in zulke omstandigheden verkeerd hebt, dan zie je het niet, en dan begrijp je niet hoe het is.


Wat kan een jongen van tien doen tegen een gewetenloze crimineel?
Die akelige man gebruikt dreigementen om Bilal zover te krijgen dat hij schilderijen vervalst. En daar krijgt de jongen nauwelijks iets voor.
Dat kan niet goed blijven gaan. Gerrit wordt overmoedig...

Het is niet echt een realistisch verhaal. Een jongen van tien die een beroemd schilder perfect kopieert?
Maar er zitten veel elementen in, die wel degelijk - en helaas - herkenbaar zijn. De armoede, waar je zelf geen schuld aan hebt, zodat je kwetsbaar bent voor mensen die het niet zo goed met je voor hebben. En dat de mensen die het wèl goed bedoelen, te naïef zijn om te zien wat er onder hun neus gebeurt.
In dit boek komen ook andere actuele thema's aan de orde.
De hoofdstukken zijn kort, en sommige situaties zijn - hoewel schrijnend - toch ook af en toe grappig. Dat leest natuurlijk een stuk fijner.


Annemarie Jongbloed heeft een missie: verhalen schrijven voor kinderen die niet graag lezen. Doordat zij leerkracht was, kwam ze kinderen tegen die er moeite mee hadden. Annemarie besloot daar wat aan te doen, en zo ontstond de Schakelreeks bij uitgeverij De Inktvis.

ISBN 9789021683737 | hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | december 2022
lllustraties van Wendy Panders | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER