jeugd 10-12 jaar

Lieneke Dijkzeul

http://www.lienekedijkzeul.nl

Lineke Dijkzeul - spannende boeken 

 

Aan de bal
Lieneke Dijkzeul


De veertienjarige Rahmane en zijn even oude vriend Tigani wonen in een klein dorpje in Afrika. Ze zijn straatarm, geld voor een echte voetbal is er niet, maar elke week zijn ze present bij de voetbaltraining die meneer Baouri op een krakkemikkig veldje geeft. Rahmane en Tigani zijn de beste spelers van het dorp. Ze trainen op blote voeten en gebruiken een plastic bal 'waarmee je volgens meneer Baouri stukken beter op balbeheersing kon oefenen'.


Maar op een dag heeft de trainer zijn mooie kleren aan, een wit overhemd met lange mouwen en een das. Na de training moeten ze met kalk witte lijnen trekken. De jongens zijn nieuwsgierig en proberen er achter te komen waarom dit keer alles zo anders is. Het blijkt dat er mensen van de, niet bij name genoemde, grote voetbalclub komen kijken, op zoek naar talent. Het is meneer Baouri die dat voor elkaar heeft gekregen.
Tot hun grote vreugde worden de twee jongens uitgenodigd om hun talent te tonen bij de club. Voor Rahmane is het alsof een droom uit komt als hij daadwerkelijk wordt geselecteerd. Ook de snelle, flitsende Tigani wordt de kans geboden om de opleiding tot professioneel voetballer te volgen.
De gevoelige, serieuze Rahmane voelt naast enorme blijdschap ook de druk op zijn schouders, als het hem daadwerkelijk lukt om verder te komen dan zal zijn hele familie daar baat bij hebben.


Wat volgt is een schitterend verhaal over een jongen die met vallen en opstaan leert om te gaan met een totaal ander leven dan hij gewend is. Er is ineens voldoende te eten, hij heeft twee jassen - een dun en dik trainingsjack - ze spelen met een échte voetbal op écht, heerlijk koel gras in een echt stadion met een tribune en al. Maar het zijn sterke schouders die deze weelde kunnen dragen, Tigani is meer de showman, hij toont graag alle trucjes met de bal en ziet allerlei kansen in de stad waar zij nu wonen, hij veroorzaakt problemen. Het gedrag van Tigani heeft zijn weerslag op de rustige, bedachtzame Rahmane, zijn spel lijdt eronder.
Er valt voor Rahmane veel te overdenken, veel te leren. Het nieuwe leven vraagt om inzichten die niet elke geselecteerde speler heeft. Rahmane krijgt te maken met afgunst, hij moet keuzes gaan maken die hem veel moeite kosten. Hij krijgt nieuwe vrienden en een andere kijk op dingen. het is een harde maar boeiende leerschool die Rahmane ondergaat.


En dan mag hij een aantal weken naar een trainingskamp Nederland. Hij woont bij een ouder stel die erg goed voor hem zijn. Rahmane valt van de ene verbazing in de andere, al die winkels, al dat eten, al die kleren, schoenen enz. Ze gooien gewoon eten weg! Het is een leerzame cultuurschok.
Gelukkig valt er ook veel te lachen. Vooral de taal, die rare g vormt nogal een struikelblok, en Rahmane zorgt af en toe voor hilarische uitspraken.


Nadat ik het boek uit had ben ik het gelijk weer gaan lezen, er zat zoveel in. Het is bijna verbazingwekkend dat het door een Nederlandse vrouw is geschreven. Ze beschrijft zo invoelend over het Afrikaanse leven. Over de armoede die zo gewoon voor Rahmane is, over het dorpsleven met als zijn goede en minder goede dingen, over de markante dorpelingen, het is alsof ze er zelf gewoond heeft.
Ook de groei van Rahmane, die maar een beetje kan lezen en schrijven, is prachtig beschreven. Daar zit hij dan, zonder ouders, in een wildvreemde omgeving. Hij ziet dat het met Tigane niet goed gaat, de stadse verleidingen zijn voor zijn vriend te groot. Moet hij met hem meegaan of kiezen voor zichzelf? De nieuwe vrienden zijn heel anders dan Tigani, wat hem verwart, hoe kan het dat zij zo verschillen van Tigani?
Ook het verblijf in Nederland, het totaal andere leven in een ijskoud land is zo mooi vanuit de Afrikaanse jongen beschreven. Het is een andere, wijzere, meer volwassen jongen, die terugkeert naar zijn geboorteland.


Het boek is uitgekomen in 2004 maar het is nog steeds een actueel verhaal. 
Ik heb erg genoten van dit mooie, integere verhaal. Je zou het boek aan elk kind cadeau willen geven. Prachtig, prachtig!


ISBN 9789056376390 Hardcover 279 pagina's Uitgeverij Lemniscaat september 2004
Vlag en Wimpel 2005, Glazen Globe 2006, Getipt door de Jonge Jury 2006, Genomineerd voor de E. du Perronprijs 2006

    © Dettie, 6 augustus 2014

    Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

     

    altDe overwintering op Nova Zembla
    Lieneke Dijkzeul


    In 1596 vaart  stuurman Willem Barents uit onder leiding van schipper Jacob van Heemskerk. Het is Barents’ derde poging om via de noordelijke kaap China te bereiken, het land waarvan men grote verwachtingen heeft wat de handel betreft. De twee boten -  de andere boot vaart onder leiding van Jan Corneliszoon Rijp -  bereiken land, dat hij het Nieuwe Land noemt, en dat nu bekend is onder de naam Spitsbergen. Bij Bereneiland krijgen de schippers onenigheid en scheiden hun wegen.
    Rijp gaat westwaarts en Barents vaart verder naar het noorden, waar hij er wel in slaagt om de noordelijke kaap van Nova Zembla te varen, maar dan vast komt te zitten in het ijs.


    Er is geen uitweg mogelijk. Het enige geluk dat ze hebben is dat ze een eind verderop langs de kust stapels aangespoelde bomen vinden. Ze besluiten daarmee een huis te bouwen: ‘Het Behouden Huys’. In barre winterse omstandigheden moeten ze zich in leven zien te houden, waarbij hun vingers en tenen bevriezen, ze met ijsberen moeten vechten, en de hoeveelheid hout en  mondvoorraad langzaam opraakt. De mannen lijden aan scheurbuik, en hun krachten nemen snel af.
    Na tien lange maanden grijpen ze de eerste mogelijkheid aan om met twee boten  - het schip is dusdanig beschadigd dat ze er niet mee uit kunnen varen -  terug te varen. Dat verloopt niet zonder de nodige problemen, en als ze in Amsterdam aankomen (eigenlijk Maassluis, het laatste stukje gaat over land) zijn ze niet meer met zeventien man.


    Lieneke Dijkzeul nam de vrijheid om op basis van het logboek van een van de opvarenden, Gerrit de Veer, een verhaal te schrijven vanuit het gezichtspunt van de twee jongste bemanningsleden, de scheepsmaatjes Laurens Willemsz en Jan Fransz van Haarlem.
    Al is de invulling van de reis geromantiseerd, de feiten omtrent de reis en de ontberingen kloppen. Het verhaal, al vaak beschreven en ook verfilmd, is nu beschikbaar voor jongeren.
    En al ken ik het verhaal onderhand wel, het blijft een aangrijpend relaas.


    ISBN  9789047704003 | paperback |236 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat |november 2011
    Leeftijd vanaf 12 jaar

    © Marjo, 6 februari  2014

    Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER