jeugd 10-12 jaar

Het verraad van Holland


Ten tijde van de tachtigjarige oorlog wordt er in Amsterdam een jongetje geboren. Zijn moeder is een Spaanse, en zijn vader een Hollandse Geus, de liefde heeft de godsdienstoorlog overwonnen. Maar er is iemand die niet wil dat het jochie leeft, een man met een masker probeert hem te vermoorden. Dat lukt niet, maar wel vinden de ouders de dood.
Het jongetje, Thomas, wordt naar de Schoolmeester gebracht die hem opvoedt, en les geeft. De oorlog duurt nog voort.
Op een dag wordt Thomas door ene Hans meegenomen naar het galgeneiland, waar veroordeelden terechtgesteld worden. Bij hen is ook de Fries. Hans heeft gehoord dat een van de gehangenen een kaart verstopt heeft in zijn laars, maar als hij de laars te pakken heeft, reageert het lijk, en Hans schrikt zo dat hij er vandoor gaat, met de boot. Daar zitten Thomas en de Fries. Ze zijn gedwongen er de hele nacht te blijven.
Voor straf moet Thomas een week bij een huidenviller werken, maar daarna is er ene sieur Bitter, die wil dat hij bij hem komt werken als comptoirknecht. Hij moet stadskaarten tekenen. Thomas denkt dat alles nu goed is, maar het is het begin van een hoop ellende. Van vele avonturen ook.
Doordat hij en de Fries een gesprek tussen sieur Bitter en een vreemde met een masker afluisteren, en daarbij betrapt worden, worden de twee jongens gedwongen te vluchten. Sieur Bitter blijkt met verdachte zaakjes bezig, maar wat precies dat weet Thomas niet. Hij en zijn vriend worden gescheiden, Thomas komt in het leger van de Spanjaarden terecht.
Hij wordt verschillende keren gevangen genomen, door een Spanjaard met een masker. Wie is die man? Wat moet hij van hem? Maar voor hij dat ontdekt, moet hij het geheim van de stadskaarten oplossen, en al doende het verraad van Holland.

Het is een boek dat je niet zomaar weglegt, zo spannend is het. Huizinga heeft geschiedenis gestudeerd en dat zullen we weten. Er wordt ontzettend veel verteld over de 16e eeuw, over de tachtigjarige oorlog, en over hoe mensen toen geleefd hebben. Maar dat gebeurt niet op een vervelende manier, het zit in het verhaal geweven. Omdat er zoveel verteld moet worden moet Thomas ook veel meemaken. Hij valt dan ook van het een in het ander. Mij stoorde het niet, ik heb het met veel plezier gelezen.

Hardcover | 245 Pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2006 ISBN: 9026131763 vanaf ca. 11 jaar

© Marjo