jeugd 10-12 jaar

Onderschept
F.C. De Madonna's: Deel 1
illustraties: Conz
tekst: Gerard van Gemert & Rick Meijer


'Kom op. Even een schepje erbovenop.' Sara liep langs Myrthe om de hoekschop te gaan nemen en gaf haar een tikje tegen haar rug.'

Met deze openingszin start niet alleen dit boek maar ook een nieuwe serie over meidenvoetbal. We maken dankzij deze zin ook gelijk kennis met twee van de drie hoofdpersonages van het boek Sara en Myrthe, beiden de topspelers van de D1 van FC De Madonna's. Deze vereniging, de naam zegt het al, heeft alleen maar vrouwelijke leden. Daniella is de derde die een belangrijke rol in het boek speelt.

De drie meiden zijn goede vriendinnen en hebben geen geheimen voor elkaar, zeggen ze... Maar als blijkt dat delen uit het dagboek van Myrthe ineens via mailtjes verspreid worden, knijpt Myrthe hem flink. Want in dat dagboek staat ook iets wat niemand weet, behalve zij. En als dat bekend wordt, dan zal niemand meer met haar om willen gaan, dat weet ze zeker! Het is dus zaak er zo snel mogelijk achter te komen wie die mailtjes verspreid. Ze gaan op onderzoek uit en vooral Daniella blijkt erg vindingrijk in het verzinnen van mogelijkheden om achter de waarheid te komen.

Alsof dit nog niet vervelend genoeg is voor Myrthe blijkt Dylan, de jongen op wie ze stiekem verliefd is, ineens met Danique, een erg knap meisje om te gaan. Maar het kan nog erger, Danique wil volgend seizoen bij FC De Madonna's spelen op de plek van Myrthe!
Dit alles maakt dat Myrthe niet echt lekker voetbalt tijdens de trainingen en oefenwedstrijden. Ze maakt domme en akelige fouten, en dat terwijl ze juist in topvorm moet zijn voor de belangrijke wedstrijd waardoor ze kunnen promoveren naar de hoogste klasse. Misschien is die slechte concentratie en dat slechte spel nu net wat degene die de dagboekberichten verspreidt wil bereiken... Of toch niet?

Deze keer is het boek door voetbalboekenschrijvers Gerard van Gemert en Rick Meijer samen geschreven. Toch herken je duidelijke de hand en opbouw van Van Gemert in dit verhaal.
Het boek begint met een voetbalwedstrijd en dat duurde voor mij persoonlijk wat lang maar de echte voetballiefhebbers zullen er van smullen want het wordt wel spannend verteld. Ook zijn de meiden vrij veel geïrriteerd, dat woord wordt tenminste vaak gebruikt. Of dat een vrouwelijke karaktertrek moet voorstellen weet ik niet, maar het was wel opvallend.  De ontknoping was voor mij niet echt verrassend maar ik denk voor meiden van een jaar of ten wél.
Maar verder is het weer een heerlijk verhaal à la Van Gemert, het was weer genieten. Naast het voetballen is er, zoals in alle boeken van Van Gemert, weer een leklker spannend avontuur te beleven.
En Sara mag van mij in alle verhalen blijven, wat een schat van een meid!


ISBN 9789044831177 | Hardcover | 151 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2017
Met zwart-wit afbeeldingen | Leeftijd 10+

© Dettie, 1 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER