jeugd 10-12 jaar

Het Kandinksky bedrog
Blockbusters deel 4
Manon Berns
 

‘Een Blockbuster geeft niet op. Ook niet als alles tegenzit.’


Voor wie de Blockbusters nog niet kent: Storm, elf jaar oud (hm, niet echt ouder geworden sinds zijn eerste avontuur!) heeft een detectiveclub opgericht. Samen met zijn vriend Jimi, en de twee meisjes Lara en Juul zijn vormen ze een enorme bron van kennis en mogelijkheden. Storms moeder restaureert schilderijen, en zijn vader verzamelt bijzondere dingen, zoals hij in dit verhaal zijn oog laat vallen op een samoeraizwaard.


Zijn ouders komen nog eens ergens, en Storm mag ook wel eens mee. Als je dan weet dat hij een zeer nieuwsgierige jongen is die alles wil weten, dan snap je dat hij inderdaad van allerlei markten thuis is. En als hij iets niet weet, is er Jimi, die heel goed zijn weg kan vinden op internet. En een nerd als broer heeft. Juul is een jongedame uit Parijs, hetgeen weer een andere insteek geeft. En Lara is slim en houdt er ook van om allerlei informatie overal op te diepen. En dan is er nog oom Harrie, ook al iemand die erg nieuwsgierig is en van alles onderzoekt.


Terwijl Storms moeder zich bezig moet houden met de zaak over het schilderij van Kandinsky waarvan zij, in tegenstelling tot de Modern Art Gallery in New York, denkt dat het vals is, reizen Storm en zijn vader naar Moskou, naar oom Harrie. Zijn vader wil naar een veiling voor het samoeraizwaard, maar dan kan hij mooi even kijken naar die partij oude schilderdoeken die er ook aangeboden wordt. Want als het schilderij niet echt is, dan werkt de vervalser wel met authentieke oude doeken. En die komen ergens vandaan…


Storm wilde wel naar Moskou natuurlijk, maar eigenlijk moet hij ook verder met het onderzoek naar de vervalser. Want als de Blockbusters niet kunnen bewijzen dat het schilderij niet echt is, dan verliest zijn moeder de rechtszaak die tegen haar aangespannen is. Dat kan niet, want zij heeft natuurlijk gelijk!
Maar ja, in Moskou zijn andere dingen te doen. En dan blijkt dat in het huis waar hij met oom Harrie logeert, maar liefst zes schilderijen van Kandinsky hangen! En van het meisje dat daar ook woont, hoort hij dat er iets mee is…


Dit soort toevalligheden komen heel veel voor in de verhalen van Manon Berns, maar dat maakt het er niet minder spannend om. Het is erg boeiend om te lezen over de schilder en zijn werk, en natuurlijk ook over de manier waarop de kinderen de vervalser weten aan te pakken. Want dat zij het bewijs gaan leveren, dat weet je wel als je aan het verhaal begint.


Het gaat Manon Berns er dan ook vooral om om via een spannend en leuk jeugdverhaal kinderen te interesseren voor kunst. Omdat de vier kinderen ook echt kinderen blijven en naast alle avonturen ook een ‘gewoon leven leiden dat herkenbaar is voor de jonge lezer, moet dat wel lukken. Storm is in dit verhaal bijvoorbeeld de hoofdrolspeler in de schoolmusical, en hij vindt het vreselijk dat hij bij al die aandacht steeds een kleur krijgt als een rode biet!
En natuurlijk is er zelfs een link tussen die musical en het werk van Kandinsky!


Berns' manier van schrijven is ook zeer geslaagd. Grapjes in de tekst, pittige dialogen, en een goede spanningsboog.

Manon Berns (1969) studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Letterenfaculteit aan de Universiteit van Groningen. Zij werkte in het verleden als assistent-conservator en galeriehouder en is sinds 2000 eigenaar van een tekstbureau.


ISBN 9789020674989  | Hardcover | 224 pagina's | Kluitman | mei 2018 | Vanaf 10 jaar.

© Marjo, 19 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER