jeugd 10-12 jaar

Mijn moeder is een dekbed
Illustraties: Tineke Meirink
Tekst: Lysette van Geel


Het begon allemaal met die eerst envelop die Adams moeder kreeg. Vanaf die tijd veranderde mama langzamerhand in een dekbed. Anders gezegd, ze kwam haar bed niet meer uit...


In het begin stonden Adam en zijn zusje Nina voor een raadsel. Waarom ligt mama altijd in bed? Totdat ze haar dagboek op tafel zagen liggen... stiekem lazen ze erin en toen begrepen ze alles. Mama had schulden!


Lysette van Geel laat zien wat voor impact de armoede op Adam en Nina heeft. Ze doen hun best om alles zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Samen doen ze de boodschappen en het is voor hen bijna een sport geworden om zo goedkoop mogelijk de spullen te kopen die ze nodig hebben die week.
De kachel is niet meer aan, warm douchen doen ze ook niet meer. Adams gympen zijn te klein maar geld voor nieuwe is er niet, en hun geliefde hond moet naar een logeeradres.


Maar het gaat niet alleen om bezuinigen in de kosten... De armoede heeft veel meer gevolgen. Adam durft zijn beste vriendin niet meer thuis te vragen, terwijl dat vroeger altijd wèl kon. Straks is ze er ook als er op de deur geklopt wordt door de mannen met de brieven...
En hoe moet hij opboksen tegen de jongen van zijn klas die steeds zegt dat hij stinkt?
En aan wie kan Adam zijn zorgen kwijt? Praten met mama lukt niet meer, zij ligt in bed en doet niets.


Natuurlijk kan het zo niet doorgaan, de zorgen worden Adam teveel, maar voordat er werkelijk wat gebeurt, moet het eerst tot een soort van ontploffing komen.


Lysette van Geel wil met dit verhaal laten zien dat kinderen die in armoede opgroeien niet alleen staan. Een op de twaalf kinderen groeit namelijk op in armoede, dat zijn zo'n twee kinderen per klas.
Ze behandelt heel veel onderwerpen die kinderen ondergaan als er geen of nauwelijks geld in  huis is. Ook de schaamte die zij voelen, ook het verlangen naar nieuwe kleren, en het missen van dingen en begrip die ervoor zorgen dat je verder kunt.
Dit alles is in een mooi, deels zelfs vrolijk verhaal, verpakt. En, om in de stijl van het niets kunnen kopen te blijven, heeft Tineke Meirink al haar afbeelding gemaakt rond gevonden voorwerpen, zoals o.a. steentjes en stukken hout, wat een heel apart effect geeft.


Prima verhaal om zelf of samen met de klas te lezen.


ISBN 9789021468624 | Hardcover | 133 pagina's | Uitgeverij Volt | 31 mei 2023
Leeftijd 10+

© Dettie, 5 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER