jeugd 10-12 jaar

Spookhuis te koop
Isabelle Quinn


Arthur is een eenzame jongen. Hij woont bij zijn strenge tante, omdat zijn ouders verongelukt zijn. Broers of zussen zijn er niet en hij gaat niet naar school, dus hij heeft ook geen vrienden kunnen maken.
Tot voor kort was dat geen probleem, toen was er juffrouw Parker, die erg lief was. Zij leerde hem alles wat hij weten moest, en hij kon altijd bij haar terecht. Maar zijn tante heeft haar weggestuurd na een valse beschuldiging. Tenminste, Arthur weet zeker dat juffrouw Parker die dure ketting niet gestolen heeft. Hij weet ook niet waar de juffrouw is gebleven. Hij mag geen contact hebben. Dus de brieven die hij schrijft - wij lezen mee - bergt hij maar op in een la. Alleen in gedachten blijft ze bij hem.


Naast hun huis staat een villa, met een grote tuin en een hoog hek er omheen. Er woont niemand. Het huis staat leeg toch?
Maar op een dag ziet Arthur een jongen op het terras van de villa staan. Hij gaat naar de zolder, een door tante verboden plek, maar van daaruit kan hij goed in de tuin van de buren kijken. En opnieuw ziet hij de jongen! Maar wat raar! Hij kan dwars door die jongen heen kijken naar wat er achter hem is! Een spook! En er is nog een spook, een meisje!
Natuurlijk wil Arthur daar meer van weten. En zo ontdekt hij dat de twee kinderen inderdaad spoken zijn. Niet kwaadaardig, niet zoals spoken die hij kent uit de boeken, het lijken gewoon kinderen die lol hebben samen. Hoe kan hij contact maken?


Dat lukt hem tenslotte, en dan ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. Maar de villa komt te koop te staan. Wat moet er met de twee spoken gebeuren als er mensen in wonen?
Ze moeten voorkomen dat het huis afgepakt wordt. Want als iemand het koopt en gaat opknappen, is er voor Hugo en Mathilde geen plekje meer.
Maar hoe moeten drie kinderen, waarvan twee een spook dus niet tastbaar, dat voor elkaar krijgen?


Bijzonder en tegelijk zo gewoon verhaal! Je had misschien verwacht dat het een spookverhaal zou worden, maar dat is het dus niet. Er gebeuren wel dingen die in de ogen van sommige mensen eng zijn, maar voor de drie kinderen is het alsof ze gewone kinderen zijn.
Verrassend is het absoluut, en er zit magie en humor in, zodat het lekker wegleest.


Isabelle Quinn (1967, Creil, Frankrijk) woont in Nederland sinds 1993. Ze debuteerde met Operatie Boze Barbie, waarna diverse boeken volgden, met steeds een verhaal dat net buiten de werkelijkheid valt, en toch geloofwaardig is.


ISBN 9789044846676| Hardcover | 172 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2022
Illustraties van Senne Trip |Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 21 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER