jeugd 10-12 jaar

Paniek in Sprookjesland
Isabelle Quinn


De elfjarige Twan staat vreemd te kijken als een wildvreemde man hem aanspreekt met zijn naam en hem een boek in de handen duwt. En vervolgens verdwijnt.
Wat moet Twan met dat boek, dat een sprookjesboek blijkt te zijn? Dat wordt duidelijk als hij diezelfde avond zijn jongere zusje voorleest. Ze heeft gekozen voor het sprookje van Hans en Grietje.


‘Eerst dacht ik dat er iets vreemds was met mijn ogen. De letters kronkelden. De woorden vielen uit elkaar. Ik knipperde en wreef in mijn ogen. Maar dat hielp niet.
‘Twan!’ piepte Nora naast me en ik wist dat zij het ook zag.
Het was ineens raar stil. De tv beneden, mams stem aan de telefoon, de auto’s buiten, de ventilatie in de badkamer…Alle geluiden waren weg.’


Als alles weer goed lijkt te zijn bevinden ze zich in een donkere hut. Jawel: het huisje van de houthakker! Niet veel later zien ze een wolf, die probeert hen gerust te stellen. Twan beseft dat dit de wolf van Roodkapje is en ze rennen weg zo hard als ze kunnen.
Twan weet al niet wat er gebeurt, dus moet het voor de vijfjarige Nora nog veel angstaanjagender zijn. Hij neuriet een liedje om haar te kalmeren, het Nijntjeliedje.
Dat helpt wel, wat Nora betreft, maar de wereld om hen heen verandert niet. Het wordt alleen maar erger: alles wat ze zien, iedereen die ze tegenkomen, alles hoort thuis in sprookjes. Maar het is dan weer niet zoals we het kennen van de sprookjes: de wolf blijkt niet eng, Sneeuwwitje is niet samen met de zeven dwergen en Doornroosje heeft met haar prins niet bepaald een lot uit de loterij getrokken.


Er blijkt van alles aan de hand te zijn in Sprookjesland, en Twan heeft het boek niet voor niets gekregen: hij is Boekmeester, en heeft een taak.
Maar als zijn zusje ontvoerd wordt heeft hij wel iets anders aan zijn hoofd dan de taak van Boekmeester.
En natuurlijk wil hij ook terug naar zijn eigen wereld!


Het boek opent met de mededeling:
Dit verhaal hoef je niet te lezen.
Je redt je prima zonder.
Denk ik.


Supervondst, want dan lees je toch door? En als het uit is, dan ga je als de wiedeweerga op zoek naar je eigen sprookjesboek. Zou dat misschien ook speciaal zijn, net als het boek van Twan en Nora?


‘Het wordt niet saai’, belooft de schrijfster. En als er één ding is wat als een paal boven water staat…
Het is een heerlijk fantasievol verhaal met veel spanning en humor, zoals we dat kennen van Isabelle Quinn. Zij heeft een ongeëvenaarde fantasie die ze ook nog om weet te zetten in een vlot leesbaar verhaal met korte hoofdstukken, hetgeen de lezer overigens niet zal verhinderen om door te blijven lezen.


En de omslag van het boek is prachtig!

ISBN 9789044838305 | hardcover | 189 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 1 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER