jeugd 10-12 jaar

Takkenhoofd
Inge Besaris


Je staat er eigenlijk nooit bij stil maar een kermiskind moet ook naar school en hoe doe je dat als je ouders rondreizen? Er bestaan reizende scholen maar de hoofdpersoon uit dit boek, Sofie, woont tijdens het kermisseizoen, van april tot november, bij haar opa in zijn gezellige huisje in het bos en gaat in zijn woonplaats naar school.


Maar dit jaar begint het al anders. Opa staat haar niet op te wachten bij de bus! En hij lijkt wel verbaasd dat ze er is! Als volwassen lezer begrijp je gelijk al een beetje wat er aan de hand is, maar Inge Besaris heeft zich goed ingeleefd in haar doelgroep en voert de situatie en het begrip voor opa en Sofie langzaam op zodat ook kinderen goed kunnen bevatten wat er aan de hand is.


Natuurlijk verbaasd het Fietje, zoals opa haar liefkozend noemt, dat opa ook niet meer zo netjes is en dat hij af en toe niet zo goed meer weet waar Fietje het over heeft. Maar toch is het ook wel weer heel gezellig bij opa. Ze lachen wat af.
Overdag gaat Fietje naar de school waar ze in kermistijd altijd naar toe gaat. Daar zit een nieuwe jongen, Mo. Het klinkt onmiddellijk tussen Mo en Sofie. Ze worden dikke vrienden.


Ondertussen gebeuren er bij opa thuis steeds meer vreemde dingen en de nieuwsgierige zus van de meester is de directrice van Huize Avondrood, zij vraagt steeds vaker of alles wel goed gaat thuis. Ze komt zelfs op bezoek! Opa kan haar niet uitstaan, ze moet hem met rust laten. Fietje vindt ondertussen eigenlijk ook wel dat het niet zo goed gaat met opa. Toch heeft ze hem beloofd niets te vertellen over zijn vergeetmomenten en de opmerkelijke situaties waar ze tegenaan loopt.
Maar dan lopen dingen wel heel erg uit de hand...


Het is een gevoelig verhaal geworden waarin opa erg in zijn waarde wordt gelaten maar ook goed duidelijk wordt gemaakt wat de problemen zijn bij mensen die het langzamerhand allemaal niet meer zo goed weten. Dankzij Mo, hondje Wiskey en de leuke ouders van Mo is het toch ook een heel vrolijk en af en toe grappig verhaal geworden. Daarnaast is het hartroerend hoe opa en Sofie hun best doen om de situatie te hanteren.


Een extra vermelding waard, zijn de prachtige, gekleurde afbeeldingen van Irina Filcer die de gebeurtenissen op een humoristische en inlevende manier weergeven.
Al met al een indrukwekkend, knap geschreven boek.


ISBN 9789047714965 | Hardcover | 160 pagina's | NUR 283 | Lemniscaat | 29 juni 2023
Leeftijd 10+

© Dettie, 11 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER