jeugd 10-12 jaar

Yash!
Inez van Loon


Noord- India 1906.
Yash woont na het overlijden van zijn moeder bij haar zus. Tante is vreselijk, ze scheldt hem altijd uit en stuurt hem meestal naar buiten.
Gelukkig is Ravi er, de beste vriend van Yash, maar een kasteloze, daarom mag Yash niet met hem omgaan.
De vader van Yash is niet aanwezig. Jaren geleden is hij vertrokken en werkt nu als contractarbeider in Suriname. Tenminste dat is het laatste wat Yash over hem weet. Vader zou vijf jaar wegblijven, maar Yash heeft al heel lang niets meer van hem vernomen. Aanvankelijk kwamen er nog brieven maar die krijgt hij ook niet meer.


In India is het leven zwaar en bijna onhoudbaar geworden, helemaal voor Ravi die als kasteloze nauwelijks ergens geaccepteerd wordt. Samen besluiten ze te vertrekken naar Suriname. Misschien kunnen ze Yashs vader vinden, maar sowieso is alles beter dan hun leven in India.
De reis op zich is ale een enorm avontuur, zeker als ze ontdekt worden als verstekeling aan boord van het schip waar ze stiekem in gekropen zijn.
Ze hebben geluk dat de kapitein een vriendelijk mens is. Maar wat staat hen te wachten in Suriname? Verstekelingen worden meestal niet vriendelijk behandeld.


Maar eenmaal in Suriname is het lot hun ook gunstig gezind. Ze komen op een Hollandse plantage te werken. Yash treft het zelfs enorm goed en kan zichzelf ontwikkelen. Maar toch trekt de familieband, Yash wil weten wat er met zijn vader gebeurd is. Waarom laat hij niets van zich horen? Er is genoeg navraag naar hem gedaan. Waar is hij? Leeft hij nog wel? En toch heeft Yash iemand in Suriname ontmoet, die vertelde dat hij zo op zijn vader leek!


Dit is in grote lijnen het verhaal, maar zoals altijd maakt Inez van Loon er een invoelend verhaal van. Zij verstaat de kunst om je aanwezig te laten zijn in India en het latere Suriname. Je vaart mee op het schip, voelt de hoop en wanhoop mee van de jongens. Je zoekt bijna mee naar de vader en duimt dat het lukt.
Naast de hoofdpersonages Yash en Ravi zijn er nog enkele zeer belangrijke personages zoals de lieve Lata die zich als een moeder voor met name Ravi gedraagt.
Maar ook meneer Daan, mevrouw Jettie en de kokkin zijn markante personen, zij hebben het gelukkig goed voor met Yash.
Helaas verloopt niet alles zorgeloos, en ook daarin leef je enorm mee.

Het is gewoon opnieuw een prachtig boek geworden dat je eigenlijk nog wel een paar keer wilt lezen.
Echt een koesterboek.

ISBN 9789044852585 | Hardcover | 232 pagina's | Clavis | 30 november 2023
Leeftijd 12+

© Dettie, 29 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER