jeugd 10-12 jaar

De voorlezer van de sultan
Inez van Loon


1902 Het Ottomaanse Rijk, Oost-Anatolië
Het zal je gebeuren, je moeder is ziek en je wordt naar de kruidenvrouw gestuurd. Onderweg word je echter opgepakt door een slavenhandelaar.
Dat overkwam de Armeense Lilit, vooral dankzij haar blauwe ogen zal Ahmed veel geld voor haar kunnen krijgen.  Lilit is woedend, wil vluchten, maar Ahmed houdt haar scherp in de gaten. Het blijkt dat ze naar Constantinopel gaan. Lilit wordt in de kelder gestopt en daar zit ook een jongen. Hij heet Bilal, hij woonde in een Afrikaanse woestijn.


Beiden worden verkocht aan de schatrijke sultan. Lilit wordt een ondergeschikte in het harem, Bilal mag helpen in de keuken, hij is gecastreerd want een eunuch vormt geen gevaar voor de vrouwen in een harem. 


Lilit moet hard werken maar erger is de haat en nijd onder de vrouwen. Allen willen gezien worden door de sultan, ze willen zijn vrouw worden want dan zullen ze baden in weelde. Lilit moet daar niets van hebben, het enige wat ze wil is, terug naar huis!


Wat Inez van Loon vervolgens doet, is ons compleet in de wereld van de sultan en met name zijn harem trekken. We worden er als het ware onderdeel van. We merken dat er allerlei rangen en standen zijn, Armeense meisjes zoals Lilt zijn niet erg hoogstaand volgens het haremregime. Dat vindt ze niet erg. Hanife is echter uit ander hout gesneden. Zij zal en moet de vierde vrouw van de sultan worden. Dat kan alleen als ze hem een zoon baart. Maar hoe kan ze er voor zorgen dat het oog van de sultan op haar valt? Daar weet de zeer manipulerende Hanife wel raad mee. De moeder van de sultan is het hoogst in rang en laat zij nou niet zo gecharmeerd zijn van Hanife. Lilit valt daarentegen wèl in de smaak, omdat zij gewoon recht door zee is en haar werk doet.


Als Lilit gevraagd wordt om voorlezer te worden voor de sultan is Hanife des duivels. Ze wordt nog valser dan ze al was. Toch vindt Lilit het ook spannend dat ze mag voorlezen en het wordt helemaal bijzonder als ze ontdekt dat de sultan een heel bijzondere smaak heeft wat boeken betreft!


Lilit heeft het verder heel zwaar, ze wil weg, ze wil weer vrij rondlopen met haar schapen. Het is Bilal die haar moed inspreekt, die haar helpt én haar op de hoogte houdt van alles wat er speelt binnen de muren van de haremvertrekken. Er speelt zich namelijk buiten het verblijf van de sultan ook heel veel af. Er zijn opstandelingen...


Inez van Loon heeft met dit boek echt een huzarenstukje geleverd. Ze heeft zich enorm ingeleefd in de tijd van de sultanaten, fantastisch al het opzoekwerk weten te verwerken in het verhaal en van Bilal en Lilit twee onvergetelijke personages gemaakt. Nadat het verhaal afgelopen is, moet je echt weer even omschakelen om weer te landen in 2022.  Het is een erg levendig verhaal wat uitnodigt tot meerdere keren lezen omdat er zoveel in te beleven valt.
Grote, grote aanrader!


ISBN 9789044844863 | Hardcover | 242 pagina's inclusief woorduitleg | NUR 284 | Uitgeverij Clavis | maart 2022
Leeftijd 11+

© Dettie, 24 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER