jeugd 10-12 jaar

Sara's Walkabout
Inez van Loon


"Als je kijkt naar de zon, zie je geen schaduwen." Met dit citaat opent Inez van Loon het verhaal over Saar alias Sara (13) . Voor Sara zijn er helaas wel schaduwen want haar hele leven staat op zijn kop. Haar vader heeft namelijk verteld dat ze gaan emigreren, naar down-under ofwel Australië. Geen land waar je eventueel in vakanties met vriendinnen kunt afspreken om te komen logeren, het is veel te ver weg. Bovendien speelt het verhaal zich af in 1959. Vliegreizen waar verschrikkelijk duur. Computers, apps, twitter, facebook etc. bestonden nog helemaal niet. Het meeste contact verliep via brieven, die pas na enkele weken arriveerden.


Na een aangrijpend en roerend afscheid van al haar vriendinnen én haar lieve vriendje Joris, begint de reis en later het leven in het nieuwe land. Was Sara in Nederland een populaire meid met veel vriendinnen, in Australië is ze die Dutchie en laat iedereen haar links liggen. De school is ook heel anders, alles is erg streng en gedisciplineerd,  leerlingen kunnen zelfs nog als straf op hun handen geslagen worden met een rietje. De overgang is dus erg groot voor Sara. Ze heeft het er erg moeilijk mee en ze wil maar één ding, terug naar Nederland!


Gelukkig is er een jongen op school, Otis, die ook gemeden wordt. Hij is een aboriginal ofwel oorspronkelijke bewoner van Australië. De spontane Sara stapt op hem af maar Otis is aanvankelijk heel terughoudend. Aboriginals en blanken sluiten geen vriendschap, vertelt hij. Maar Sara laat zich niet tegenhouden en langzamerhand beginnen ze elkaar steeds meer te waarderen.


De terughoudende Otis begint steeds wat vaker iets over zijn leven te vertellen en ook Sara deelt met Otis haar situatie thuis. Vooral tussen haar en haar vader botert het niet erg. Hij kan heel onverwacht erg tegen haar uitvallen en tot haar ergernis beschermt haar moeder hem altijd. Bovendien was het emigreren zijn idee en dat neemt ze hem erg kwalijk. En dan ontdekt Sara iets wat haar leven wéér helemaal op zijn kop zet. Alles wordt daardoor in een ander perspectief geplaatst, ze móet weg! Nu, onmiddellijk!


Deze 'walkabout' die Sara daarna onderneemt, heeft veel consequenties. Sara leert veel over Australië en de oorspronkelijk inwoners maar vooral veel over zichzelf...


Dit is zo'n boek dat je helemaal meesleurt het verhaal in. Elke keer als je genoodzaakt bent te stoppen met lezen moet je even beseffen dat je in je eigen huis bent en niet in Australië bij Sara. Dankzij Sara's verhaal leer je veel over het Australië van toen en achterin het boek worden de specifiek Australische woorden verklaard, wat erg prettig is.
Daarnaast is het een erg aansprekend verhaal van alle tijden over een meisje dat haar weg zoekt in haar leven. Met alle ups en downs die daarbij horen.


Kortom, opnieuw een fantastisch, inlevend, historisch jeugdboek van deze sympathieke schrijfster.

Voor achtergrondinformatie, zie https://www.inezvanloon.com/nl_walkabout.php


ISBN 9789044838695 | Hardcover | 222 pagina's | Clavis | mei 2020
Leeftijd: 11+

© Dettie, 22 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER