jeugd 10-12 jaar

Anna's grote reis
Inez van Loon


Amsterdam 1847
Tot haar grote vreugde hoort Anna dat haar vader gauw thuis zal komen. - Hij is kapitein op het koopvaardersschip Urania. - Dan zal mama ook snel opknappen want na de dood van de kleine Cornelis gaat het niet zo goed met haar. Dat de terugkeer van haar vader nog veel meer gevolgen zal hebben kan ze op dat moment nog niet vermoeden. De volgende reis gaan moeder, Saskia, Anna en Kaatje namelijk mee met vader! Naar Nederlands-Indië! Daar wonen de twee broers van haar moeder op een plantage. Moeder is blij. Ze heeft Julius en Karel al zo lang niet gezien.
De buurt spreekt er schande van, het is onverantwoord om met je gezin zo'n gevaarlijke tocht te ondernemen. Gelukkig trekken ze zich daar niets van aan, ze zijn juist blij dat ze na zo'n akelige tijd een tijdje bij elkaar kunnen blijven. En op 3 juli 1847 worden de zeilen gehesen, daar gaan ze...

Het unieke van dit boek is dat de reis werkelijk gemaakt is en kapiteinsdochter Anna Abrhamsz een reisjournaal heeft bijgehouden. Inez van Loon mocht het schriftje van Anna - met witte handschoenen aan - bekijken en lezen in het Scheepvaartmuseum. Het verhaal in het boek is geïnspireerd op dit reisverslag en dit alles geeft iets extra's aan het bijzondere verhaal.


Inez van Loon heeft van Anna is een enthousiaste, leergierige meid gemaakt die overal het naadje van de kous van wil weten. Haar oudere zus Saskia is veel behoudender en stugger dan Anna en de kleine Kaatje. De zee fascineert Anna en ze is bijna altijd aan dek te vinden. Ze trekt veel op met Michiel, de scheepsjongen, die al eerder in Nederlands Indië is geweest  Hij leert haar de taal dankzij een woordenboekje dat hij in zijn bezit heeft.


Eindelijk komen ze na vier maanden aan in Batavia, Michiel is aan boord erg ziek geweest en daardoor nog zo zwak dat hij tot vreugde van Anna mee mag met de familie om aan te sterken. Ze hebben de tijd van hun leven bij oom Julius en oom Karel. Deze eerste zorgt nog voor een heus familieschandaal. Maar Anna vindt dat ook wel weer spannend. En dan breekt helaas de tijd om terug te keren weer aan. Mama is gelukkig weer helemaal opgebloeid. En onderweg gebeurt er nog iets heel bijzonders... Saskia, Anna en Kaatje zijn stomverbaasd...


Het is een heerlijk meeslepend verhaal geworden, je leeft helemaal mee met Anna. Het leuke is dat Inez van Loon ook veel woorden uit die tijd gebruikt heeft - achterin het boek staat de uitleg - waardoor het verhaal nog authentieker wordt. Achterin het boek zien we ook nog een plattegrondje van Amsterdam zodat we kunnen zien waar Anna o.a. woonde en naar school ging. Op de speciale facebookpagina getiteld Anna's grote reis kunnen we meer achtergrondinformatie vinden over Anna én het schriftje bewonderen!
Opnieuw een erg fijn boek van deze veelzijdige schrijfster.


ISBN 9780448291741 | Hardcover | 222 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2016
Leeftijd 11+

Dettie, 18 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER