jeugd 10-12 jaar

Vastberaden
Gerard van Gemert


Het leven heeft de dertienjarige Vince tot nu toe niet meegezeten. Hij zit nu al in zijn derde pleeggezin want thuis bij zijn moeder ging het niet goed.
Hij heeft wel mensen ontmoet die goed voor hem waren maar er waren er ook een paar bij die alles voor hem wisten te verpesten. Eigenlijk voelde hij zich een tijd goed bij de groep jongeren die 's avonds op straat hun gezelligheid zochten. Zij gaven hem het gevoel dat hij ertoe deed, zij beschermden hem. Zijn moeder was toch nooit thuis, dus zij miste hem niet.


Maar niet alleen de groep beschermde Vince, ook de instanties deden hun best voor hem en vonden een pleeggezin, en toen het daar misging volgde een tweede gezin en nu zit hij dus al in zijn derde pleeggezin. Vince bezoekt zijn moeder wel maar echt fijn is het er nooit.
Eigenlijk wil hij naar zijn baba, zijn vader, maar hij weet niet waar hij woont totdat... hij bij zijn moeder een brief ziet liggen. Het kan niet anders of die is van zijn vader. Hij prent de postcode en het huisnummer die op de achterkant van de brief staan in zijn hoofd.
Zijn besluit is genomen, hij gaat naar baba!


Waar hij niet op gerekend had, is dat zijn nieuwe pleegzusje met hem meegaat. Zij weet hoe Vince zich moet voelen en samen ondernemen ze de toch naar veiligheid en een thuis, denkt Vince... Omdat ze stiekem vertrokken zijn, wordt het een emotionele reis met veel hindernissen...


Het aangrijpende verhaal kreeg voor mij een extra dimensie omdat het zich deels afspeelt in Amsterdam Osdorp, precies in het gebied waar ik lang gewoond heb. Je ziet de straten waar Vince doorheen loopt en zijn school voor je. Maar daarnaast is het een verhaal over een erg eenzame jongen die zo graag wil dat iemand van hem houdt, die een vast thuis zoekt. Zijn vader is zijn laatste hoop, maar zoals altijd als Gerard van Gemert een boek schrijft, loopt het anders dan je denkt.
Het eindresultaat is een prachtig, ontroerend verhaal, dat inzicht geeft in het leven van een kind die van huis uit geen vaste ondergrond meekrijgt.
Lezen!


ISBN 9789044842852 | Hardcover | 137 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2021
Leeftijd 12+

© Dettie, 14 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER