jeugd 10-12 jaar

De redding
De voetbalgoden: deel 18
Gerard van Gemert


Tja zo gauw er een nieuw deel uit is van de voetbalgoden dan móet die gelijk gelezen worden, want Storm en Stijn zijn bijna persoonlijke oude bekenden van me geworden. De twee vrienden die nogal verschillen qua karakter, beleven altijd wel wat. Is het niet een avontuur in Kenia dan is het wel een heel belangrijke wedstrijd die gespeeld moet worden. En altijd is het spannend en altijd weten de jongens op hun eigen manier een oplossing te vinden zodat we opgelucht het boek dicht kunnen slaan.

In deel 17, getiteld Voetbalmaffia, liep het echter anders, de jongens werden in dat deel benaderd door meneer Peerdensteertje, ofwel Harry, de ongure broer van hun trainer. Harry wilde dat ze expres de Champions Leage zouden verliezen zodat hij flink veel geld kon inzetten bij het gokkantoor. Natuurlijk piekerden Stijn en Storm er niet over om dat te doen, Maar meneer Peerdensteertje was een vasthoudend type en begon hen zelfs te bedreigen, het werd best eng, want hij wist wel héél veel over het privéleven van de jongens en hun familie... Een heel enerverend verhaal volgde.
Maar wat dus nooit gebeurt bij de Voetbalgodenboeken gebeurde nu wel, het verhaal eindigde op een heel spannend moment en wij moesten wachten op het vervolg! Gelukkig is dat er nu en kunnen we eindelijk lezen hoe het allemaal afloopt...


Meneer Peerdensteertje is nog steeds bezig om de jongens van gedachte te laten veranderen, maar hoe vals en gemeen hij is blijkt pas tijdens het verloop van het verhaal.


Ondertussen hebben de twee voetbalhelden weer een bijzondere ontmoeting met een jongetje die hun een  briefje geeft met daarop alleen het woordje 'Help'. Even later ziet Stijn het jongetje op tv en dát is de aanleiding tot verder onderzoek. Vooral Storm weet natuurlijk weer van geen wijken. Hij zal en moet uitvinden wat er aan de hand is en zoals altijd kent hij geen angst en gaat hij recht op zijn doel af. Stijn is de tegenpool van Storm en vult dingen aan waar Storm door zijn stormachtige aard steken laat vallen. En zo rollen we opnieuw in een smeltkroes van avonturen en intriges.
(Er zit overigens wel een beetje ongeloofwaardig stukje in het verhaal rond de naam van een vermist meisje, maar dat mag de leespret niet drukken.)


Ondertussen is er natuurlijk weer een belangrijke wedstrijd op komst, de jongens mogen namelijk misschien spelen in het team van Oranje! Dat zou wel te gek zijn. En ook Femke, Stijns vriendin, speelt weer een flinke rol in het boek. Storm vindt haar vervelend, ze zeurt en denkt alleen aan zichzelf, vindt hij. De vriendelijke Stijn denkt daar toch wel anders over en zijn schrik is dan ook groot als Femke het uitmaakt... hij heeft toch nooit tijd voor haar!


Opnieuw een boek dat je in een klap uit wilt lezen. Storm is af en toe wel een beetje arrogante bal gehakt, ook al zegt hij de dingen met een grap. Maar toch zit zijn hart wel op de goede plek. Hij is enorm eerlijk en zal altijd klaar staan om iemand te helpen, ook als het gevaarlijk. Hij kan absoluut niet tegen onrecht. Dankzij hem verveelt Stijn zich nooit... En juist die combinatie, de extraverte stormram en de introverte toeschouwer maken de avonturen van de twee zo lekker leesbaar. Ze houden elkaar in balans.
Op naar deel 19!


ISBN 9789044832754 | Hardcover | 154 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2018
Leeftijd 10+

Dettie, 14 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER