jeugd 10-12 jaar

Het onbegonnen feest
Met tekeningen van Thé Tjong-Khing

Al zo lang staat dit boekje in de kast. De titel trok niet echt, want wat is nu een feest dat onbegonnen is? Wat moest ik me daarbij voorstellen? Ik had nieuwsgierig kunnen worden, maar zo werkte het ook niet. Maar nu ik eindelijk weet hoe het met het feest zat, weet ik eigenlijk nog niet wat ik met het boek aan moet. Is het gewoon maar een verhaaltje? Moet ik er wat achter zoeken?


Het gaat over een stel dieren die wachten op een olifant zonder dat ze zeker weten dat hij zal komen. Het feest voor zijn komst wordt voorbereid, maar steeds weer moeten ze zelf de gebakken taarten opeten en de slingers verregenen. Hun leven wordt geregeerd door het wachten, er ontstaat een saamhorigheid die wel prettig is, maar wat moeten ze als olifant niet komt?
Wat er in ieder geval wel komt is regen, dagenlang...


Qua taal is het een mooi verhaal. Leuke vondsten ook: de kip die niet goed zien kan (kippig natuurlijk, maar dat woord staat er niet); de eekhoorn die het roer kwijt is want hij heeft geen staart; het varken dat eigenlijk alleen maar aan eten denkt, het zijn stereotypen. En dan is er een jongetje dat zich er ongevraagd mee bemoeit, hij past niet in het verhaal. Ik ken Els Pelgrom niet, misschien is dit wel een typisch Pelgromboek?


Leeftijd: 10-12 Uitgever: Querido Verschenen: 1987 ISBN: 9021478196

© Marjo