jeugd 10-12 jaar

Vrij!
Bianca Mastenbroek


Amsterdam, najaar 1812.
De veertienjarige Hendrik is het Aalmoezeniershuis ontvlucht, de regent wilde hem naar het platteland sturen om te leren boeren. Maar hij wil in Amsterdam blijven. Daar kent hij iedere steeg, iedere brug, iedere poort. Hij voelt zich thuis in Amsterdam. Maar waar moet hij heen? Zijn ouders leven niet meer en verdere familie heeft hij niet. Na één nacht buiten in de ijzige kou zijn de wilde toekomstplannen al een stuk minder aantrekkelijk. Hij moet werk vinden en vooral een slaapplaats en eten...


Maar dan spreekt een man hem aan, of hij een brief wil wegbrengen naar dokter Lémon en daarmee verandert het leven van Hendrik. De inhoud van de brief is geheim. Hendrik leest hem stiekem en er groeit hoop in zijn hart. Zouden de gehate Fransen die Nederland bezetten dan eindelijk verdwijnen? Hendrik wil niets liever dan meevechten zodat Amsterdam weer vrij is. Het gerucht dat Napoleon is verslagen door de Russen gonst door de stad.
Er breekt een opstand uit waar Hendrik bij is, het zindert in hem, het kookt en het bruist door zijn lijf. Weg met de Fransen! Maar de gendarmes jagen de opstand uiteen en Hendrik raakt gewond. Rillend van de wondkoorts houdt Hendrik zich zo veel mogelijk schuil want er wordt een beloning uitgeloofd voor het uitleveren van mensen die bij de opstand betrokken waren, maar hoe komt hij aan eten en drinken? Hij heeft geen geld.


Het geluk is met hem, Jan ten Brink, de lieve Jan, vindt Hendrik die half bevroren in de steeg naast zijn boekwinkel ligt. Jan ontfermt zich over Hendrik en behandelt hem als een eigen zoon. Ook Cornelia, Jan's vrouw, is goed voor de jongen. Hendrik mag wonen en werken in zijn drukkerij annex boekhandel. Hendrik is bang, Jan weet niet wie zijn ouders, en met name zijn moeder, waren. Dankzij haar vreselijk karakter en hardhandige optreden is hij altijd op zijn hoede, heeft hij nooit rust. Maar bij Jan heeft Hendrik het goed, hoewel de achterdocht hem nooit verlaat.
Ook Jan wil de Fransen weg hebben maar niet door geweld maar door woorden. De drieste Hendrik heeft het daar moeilijk mee. Hij wil actie! Hij wil vooruit, zeker sinds hij de twaalfjarige Betsy Kemper de dochter van de advocaat ontmoet heeft. Voor haar wil hij alles doen... 


De onzekere Hendrik, die al zoveel leed achter de rug heeft, verzint van alles en duikt overal op af, als hij maar vooruit komt, als hij maar geld verdient, als hij maar... Hij heeft niet in de gaten dat hij zich steeds verder in de nesten werkt. De gendarme en douaniers zijn overal en Hendrik neemt steeds grotere risico's. Het verbeterhuis dreigt...
Hendrik krijgt het zwaar te verduren en weet dat hij het allemaal anders moet aanpakken, maar hoe? Jan en Betsy doen wat ze kunnen om Hendrik te helpen, maar in Amsterdam zelf is het ook onrustig, niets is meer zoals het was.
Na veel omzwervingen waarbij Hendrik flink moet afzien, breken andere tijden aan. De Fransen worden uit Nederland verdreven en op 30 november 1813 zet prins Willem van Oranje voet aan land op het strand van Scheveningen, en Hendrik was erbij!!


In deze historische roman beleven we het laatste jaar van de Franse bezetting in Nederland mee. Door voor de jongen Hendrik te kiezen die als schakel tussen diverse mensen fungeert maken we ook kennis met mensen die invloed hadden op de plannen rond het verdrijven van de Fransen. Bianca Mastenbroek heeft heel invoelbaar de druk die de Fransen de Nederlanders oplegden verwoord. Overal waren de Fransen aanwezig, mensen durfden niets te doen want de straffen waren onbarmhartig en redeloos zwaar. Doordat Hendrik, zo hartstochtelijk tegen de Fransen was, leren we die strafmaatregelen ook kennen. - Hendrik vreest regelmatig dat zijn einde nu echt is aangebroken. -
Het karakter van Hendrik is zeer geloofwaardig neergezet, hij is een mengeling van een stoer straatjochie en een intelligente gevoelige jongen. Je begrijpt precies waarom hij doet wat hij doet. Het is leuk dat de schrijfster hem roemruchte ouders heeft gegeven die daadwerkelijk bestaan hebben. Ook Jan en Cornelia, Betsy en haar vader, dokter Lémon etc. woonden toentertijd werkelijk in Amsterdam.
Kortom, een heerlijk, goed geschreven, spannend boek waarbij je ook nog wat opsteekt over de geschiedenis van Nederland en het ontstaan van het Oranjehuis.


Op de website www.hollandvrij.nl is meer informatie over de personages van het boek te vinden maar ook over andere belangrijke personen uit onze geschiedenis en de verschillende gebeurtenissen die er uiteindelijk toe geleid hebben dat Nederland een Koninkrijk van Oranje werd.
Handig voor werkstukken of spreekbeurten!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163322 Paperback 261 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken september 2013
Leeftijd 12+ 

© Dettie, 5 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER