jeugd 10-12 jaar

Mijn bijzonder rare week met Tess
door Anna Woltz


De thematiek en onderwerpen in de kinderliteratuur zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Uiteraard verschijnen er nog steeds geweldige kinderboeken waarin de hoofdpersoon spannende en bloedstollende avonturen beleeft, maar soms worden er ook pareltjes geschreven waarin de auteur een kant belicht van onze complexe, ingewikkelde maatschappij. Van de vele, verschillende gezinssamenstellingen. Het gezin anno 2020 bestaat allang niet meer uit een vader, een moeder en kinderen. Niemand kijkt er meer van op van: het één oudergezin, of het gezin bestaande uit twee vaders of twee moeders, het pleeggezin of van het samengesteld gezin. En gelukkig maar.


In “Mijn bijzonder rare week met Tess” maken we kennis met Samuel. Hij is samen met zijn vader, moeder en broer Jorre een weekje op Texel. Vanwege de vakantie. Jorre dondert in een kuil en breekt daarbij zijn enkel. Ze gaan met Jorre naar een dokter en daar ontmoet Samuel Tess.


Achter de tafel zat een meisje met zandkleurig haar en een ernstig gezicht. Ik draaide me vlug om, maar ze had me al gezien.
“Wacht,” riep ze.
Ik draaide me half terug
“Weet jij iets over zebravissen?” Haar stem was net zo ernstig als haar gezicht.
“Niet echt…”zei ik.
“Speel je dan trompet?”
Ik schudde mijn hoofd.
“Heb je ooit een cursus houtbewerken gedaan?”
Ik schudde opnieuw mijn hoofd, en ze zuchtte.
“Dan heb ik je niet nodig. Ga maar weer.”


Tess is een klein, maar zelfverzekerd meisje. Ze is een beetje bazig en weet heel goed wat ze wilt. Ze is de dochter van de strenge doktersassistente die zich over Jorre had ontfermd.


De twee kinderen raken bevriend. Tess neemt Samuel mee naar een vakantiehuisje, ergens op het eiland, dat is verhuurd aan een man en een vrouw. Tess moet daar heen om de ramen open te zetten, bloemen te brengen en het programma klaar te leggen. Ze doet er wat geheimzinnig over. Samuel springt bij Tess achterop de fiets en zo rijden de twee door de duinen. Eenmaal bij het vakantiehuisje aangekomen vertelt Tess haar geheim. De man aan wie het huis is verhuurd is haar vader, alleen dat weet hij zelf niet.


De moeder van Tess heeft nooit iets vertelt over wie de vader van Tess is. Tess is er zelf op een ingenieuze manier achter gekomen en wil nu weten wat voor man het is. Is het wel een leuke vader? Heeft ie kinderen? En zou hij Tess willen als dochter? Om daar achter te komen heeft ze één week de tijd.


Anna Woltz heeft heel origineel boek geschreven. Over een meisje en haar vader. Over de strijd tussen Samuel en zijn oudere broer Jorre. Over gezinsverhoudingen. Over ouders die ‘t leven soms knap ingewikkeld kunnen maken. Over hun gezeur en gemopper. heel herkenbaar.


Anna Woltz schreef dit boek al in 2013. Het werd bekroond met een vlag en wimpel door de griffeljury in 2014. En binnenkort komt de film die er van gemaakt is in de bioscoop. Anna Woltz is op dit moment een van de bekendste Nederlandse kinderboekenauteurs. Van haar hand zijn o.a. Evi, Nick en ik (2011), Gips (gouden griffel 2016) en Alaska (zilveren griffel 2017). Voor de kinderboekenweek van 2019 schreef ze het boekenweekgeschenk “haaientanden”. Ik ben groot fan van haar werk. Het is humoristisch en tegelijkertijd snijdt ze op een luchtige manier moeilijke onderwerpen aan. Knap.


ISBN: 978 90 451 2387 5 | paperback | 176 pagina's | Uitgeverij Querido | september 2019 (8e druk)
NUR 283 | Leeftijd 10+

Eric Heugens, 7 novembe-2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER