jeugd 10-12 jaar

De stad van de verloren tijd
Deel 5 : De magische apotheek
Anna Ruhe

Het is ten zeerste aan te raden om in ieder geval het voorgaande deel te lezen omdat dit verhaal voortborduurt op wat er in ‘Het toernooi van de parfumeurs’ gebeurde.


Lucy had al eerder ontdekt dat ze niet de enige sentifleur is. Ook Elodie de Richemondt kan geuren niet net als Lucy ruiken, maar ook voelen. Vervelend als Elodie dan net haar tegenstander blijkt te zijn in het toernooi! Maar dan gebeurt er van alles waardoor dat misschien wel kan veranderen. Lucy blijft toch wel wantrouwig, tenslotte is Elodie de zus van Edgar en horen ze bij de Betergeborenen. Toch zal ze moeten samenwerken met Elodie nu die bij Hanne blijkt te verblijven. Ze zijn intussen namelijk weer thuis.


Er wachtte hen een schokkende ontdekking toen ze terugkwamen bij Villa Evie na afloop van het toernooi. En dat was al zo enerverend geweest! Edgar bleek helemaal niet een vriend, maar hun grootste tegenstander. Zijn plannen zijn niet helemaal duidelijk, maar hij is erg gevaarlijk, nog meer nu hij Raffael en Ella meegenomen heeft.
Met behulp van allerlei geuren ontdekken ze meer over zijn louche plannetjes. Met ‘De Geur van Alle Tijden’ kunnen ze bijvoorbeeld in het verleden kijken. En zo horen ze Edgar praten.


‘De voorbereidingen zijn getroffen’
‘Onze nieuwe tijdrekening kan beginnen. Alles zal eindelijk veranderen. Alles!’


Met de Geur van Elke Plaats kunnen ze gaan waar ze willen. Lucy krijgt hoofdpijn van dit geurtje, maar het is voor een goed doel. Ze moeten Edgar tegenhouden, want wat hij ook van plan is, het kan nooit iets goeds zijn!
In de tussentijd zijn de ouders van Lucy en Benno nog steeds onder invloed van de Geur van de Zorgeloze Noot, zodat ze zich helemaal geen zorgen maken over hun kinderen die toch eigenlijk gewoon naar school hadden gemoeten.


Lucy ontwikkelt de Orakeldamp, een sterke geur, waarvan Lucy twijfelt of die enig nut zal hebben. Maar Elodie heeft er wel vertrouwen in. ‘Dit flesje kan ons laten zien wat iemand liever voor zich houdt. Deze geur zoekt naar geheimen die aan  voorwerpen zijn blijven kleven en kan je iets vertellen over ontmoetingen van vroeger.’  Inderdaad ontdekken ze na enig gepuzzel dat Edgar in Venetië is. Daarheen gaat dus de reis: Lucy en haar broertje Benno; Mats en zijn broer Leon. En Daan en Willem.
Maar waar is Edgar? En waarom Venetië?


Het is maar goed dat Lucy haar vrienden bij zich heeft, want Edgar blijkt hen steeds een paar stappen voor te zijn, en het is zeer moeilijk om er achter te komen wat hij gaat doen. Nog lastiger is het om dat te voorkomen… 


Het is weer een spannend verhaal. Het blijft wel de Magische Apotheek: er is voor alles wel een geurtje, zelfs als ze de apotheek niet eens tot hun beschikking hebben.
Het tijdvenster! Wat een vondst is dat! Maar intussen weten we wel dat Anna Ruhe een fantasie heeft om U tegen te zeggen. Het zorgt er voor dat haar verhalen om te smullen zijn. Heerlijk avontuurlijk. Er is in ieder verhaal ook nog een ontwikkeling op het persoonlijke valk. Dit keer Lucy en Elodie, en Lucy en Mats. En ook Benno en Leon blijven niet statisch.


Ook in dit boek staan prachtige tekeningen bij het begin van de hoofdstukken: Venetiaanse maskers! Leuk!
De laatste zin maakt je weer nieuwsgierig naar het volgende deel, zelfs al denk je te weten hoe dat verder gaat. Je weet het immers maar nooit!


ISBN 9789000374274 | hardcover| 288 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2021
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd: 10+

© Marjo, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER