jeugd 10-12 jaar

Billie en zijn genen
(over jou & DNA)
Illustraties: Melvin
Tekst: Stefan Boonen


Er was eens een moeder. En er was eens een vader. Op een zaterdag – de zon scheen, het waaide – gingen ze naar De Winkel. Om er een kind te kopen. Deze kant uit, zei de verkoper. Ze liepen naar een grote hal. Allemaal rekken. En in die rekken allemaal potjes, potjes met spul in allerlei kleuren. Allemaal genen, zei de verkoper.


Het boek begint met bovenstaand schuingedrukt stukje tekst en op deze toon wordt het hele verhaal over onze genen verteld.
Want hoe leg je een kind uit wat genen zijn? En wat doen ze eigenlijk? Heeft iedereen eigenlijk genen? 
Allemaal vragen waarop je in dit boek antwoord krijgt en dat is knap want het is best moeilijk om te begrijpen waarom genen zo belangrijk en allesbepalend zijn.
Genen zorgen er namelijk voor of je blauwe of bruine ogen krijgt, maar bepalen ook de kleur van je haar, of je gek bent op chocola, of je hard kan rennen. Kortom genen bepalen hoe jij eruit ziet, of je spinazie lust, of je lange of korte vingers hebt en nog veel meer.


Stefan Boonen vertelt ons daar alles over. Want er komt meer bij kijken dan alleen maar genen. Ook je cellen en chromosomen en DNA (Dee en Aa) zijn belangrijk.
En hoe verder je in het boek leest, hoe meer je je beseft wat voor wonder er eigenlijk in jouw lichaam plaatsvindt.
Het is net een fabriekje dat precies weet hoe alles gemaakt moet worden en in elkaar zit.


Je hebt ook dominante genen, dat zijn genen die de baas spelen over andere genen. De genen erf je van je ouders (en grootouders en betovergrootouders enz).
Als jouw moeder bijvoorbeeld bruine ogen heeft en je vader blauwe ogen dan krijg jij... bruine ogen. Want bruin is een dominante gen.
Best bijzonder!

Natuurlijk is de wereld om je heen ook belangrijk. Als er weinig eten is dan word je misschien minder sterk dan je vader, of als je veel snoept krijg je toch gaatjes in je tanden, terwijl die dankzij je genen best goed zijn.

Melvin, die de tekeningen in dit boek maakte, kennen we al van de andere boeken van Stefan Boonen en ook dit keer heeft hij weer heel leuke tekeningen gemaakt waardoor je nóg beter snapt wat Stefan Boonen ons vertelt.
Al met al is het dus een prima boek!


Zie ook het inkijkexemplaar (iets naar beneden scrollen)


ISBN 9789463832694 | Hardcover | NUR 213 | 95 pagina's | Pelckmans | april 2021 | Leeftijd 10+
In samenwerking met Gert Matthijs (professor, geneticus) en Hanneke Van Camp (wetenschapscommunicator) beiden o.a. werkzaam bij KU Leuven

Dettie, 2 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER