De troostbibliotheek
Sara Nisha Adams
Mukesh Patel is weduwnaar, al meer dan een jaar, maar hij mist zijn vrouw heel erg. Hij hoort haar stem nog af en toe, maar ze is er toch echt niet meer. Hij kan zich best redden, vindt hij, maar de drie dochters hebben daar andere ideeën over. Iedere woensdagochtend bellen ze, op een onmogelijk vroege tijd, want ze lijken hem niet echt te willen spreken.
Hij luistert de voicemailberichten als het hem uitkomt. Ach, ze bedoelen het goed, denkt hij.
De dochters besluiten ook de spullen van hun moeder op te gaan ruimen. En ze vinden een bibliotheekboek, dat ze vergeten zijn in te leveren.
Naina was een fanatiek lezer, terwijl Mukesh liever documentaires keek, maar nu besluit Mukesh besluit het boek te lezen, als een eerbetoon aan zijn vrouw.
‘Naina was overleden. Maar dit boek voelde als een kijkje in haar ziel, in hun liefde, in hun leven samen. Een kiekje van de begindagen van hun huwelijk toen ze elkaar nauwelijks kenden. Ze waren getrouwd, maar hadden geen idee wie de ander werkelijk was. Naina deed alles: koken, schoonmaken, lachen, huilen, naaien, verstellen, en aan het eind van de dag lezen.’
Maar dan moet het toch ingeleverd worden.
En in de bibliotheek ontmoet hij de zeventienjarige Aleisha. Dit werk is voor haar een vakantiebaantje, ze is van plan na haar eindexamen rechten te gaan studeren. Aleisha heeft thuis een depressieve moeder, voor wie ze samen met haar oudere broer Aidan zorgt. Hij moet ook werken, ze zien elkaar vaak alleen in het voorbijgaan, en communiceren met briefjes.
De eerste ontmoeting tussen de oude man en het jonge meisje verloopt nogal stroef, maar ze worden goede vrienden.
Als Aleisha op een dag een lijstje met boektitels vindt met daarboven de zin:
‘Voor het geval je het nodig hebt’ besluit ze deze boeken te gaan lezen en als Mukesh haar vraagt om tips, geeft ze hem de lijst ook.
Langzaam groeit er een vriendschap, door de boeken, waar ze over praten. En dat is het bijzondere van deze roman. Het zijn niet zomaar verhalen, de personages gaan leven en vertellen de lezer iets. Dat het voor iedere lezer anders kan zijn, is geen probleem.
‘De lijst betekende inmiddels meer voor haar dan afleiding. Van Atticus Finch had ze geleerd om te vechten voor iets waar je in gelooft; ze had van Pi geleerd hoe je met een tijger kon overleven; ze had geleerd dat ze nooit in een eng huis in Cornwall moest gaan logeren, dat ze plaats daarvan beter naar een B&B kon gaan; en Amir in The Kite Runner had haar laten zien dat het nooit te laat was om het juiste te doen.‘
Acht boeken veranderen de levens van meer mensen. Niet alleen Mukesh en Aleisha gaan lezen, de leeslijstjes kwamen eerder op meerdere plekken te voorschijn. Hoe dat kon gebeuren blijft magisch, zoals het hele verhaal rondom de boeken en de bibliotheek iets magisch uitstraalt. Maar boekliefhebbers zal dat niets verbazen! Het is in een fijne stijl geschreven, en mocht je een boek van de lijst nog niet kennen, dan wordt duidelijk dat daar nog iets te ontdekken valt. Fictie doet iets met je, dus ook dit debuut van Sara Nisha Adams.
ISBN 9789044365535| Paperback | 400 pagina’s | Uitgeverij the House of Books | februari 2023
Vertaald uit het Engels door Nellie Keukelaar
© Marjo, 28 maart 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER