Stijn Aerden

Met de hele familie en Koen
Eigenlijk staat alles al in de titel.
Het is het verhaal over de elfjarige Koen die allerlei dingen beleeft. Hij woont in een groot gezin waar het woelig aan toe gaat. Zijn moeder vangt allerlei tantes, ooms, buurvrouwen e.d. op die het moeilijk hebben. Soms blijven ze een tijdje waardoor een van de kinderen weer eens hun bed af moet staan.
Koen weet niet beter of er zijn altijd mensen over de vloer. De vader blijft een vaag figuur. Vermakelijk is het gedeelte over de hardnekkige aanbidder van Koens zus.
Koen is heimelijk verliefd op de buurvrouw, mevrouw Smient. Een mooie vrouw, een Italiaans type. Hij vindt alles aan haar geweldig. Haar uiterlijk, haar lach, haar manier van praten. Hij heeft fantasieën hoe hij samen met haar zal ontbijten of met haar weg zal rijden naar Italië. Koen ontdekt zijn eigen seksualiteit door er in een wetenschappelijk boek over te lezen. Ook zijn broer die vriendinnetjes meeneemt en met ze vrijt helpt mee aan zijn seksueel ontwaken.
Als de heer en mevrouw Smient een huwelijksfeest geven zorgt Koen voor een speciale verrassing. Maar mijnheer Smient krijgt een hartaanval en Koen ontdekt dat de dochter van mevrouw Smient eigenlijk ook wel leuk is. Het boekje begint met een citaat van Cees Nooteboom en een beschrijving van de liervogel uit een Brits televisie programma The life of birds.
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken met titels als: Het meisje van twee over half, de laatste duif, het passen van de prei.


Het is een leuk boekje, leest vlot weg. Het taalgebruik is eenvoudig. Voor wie even geen zin heeft in zware verhalen is dit een lekker 'tussendoor' boekje.


ISBN 9789029073431 Paperback 158 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | mei 2003

© Dettie, december 2004

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER