Sally Andrew

http://www.sallyandrew.com

 

Recepten voor liefde & moord
Sally Andrew


Drie vrouwen werken bij de Kleine Karoo Gazette. De keurige, lange, dunne,  blauwogige, blondine Hattie (begin 50) is hoodredacteur. Tannie Maria (eveneens begin 50) verzorgt een zeer geliefde receptencolumn en Jessie Mostert is de jongste van het stel. Zij noemt zich onderzoeksjournaliste maar wordt meestal ingezet voor een verslag van de plaatselijke evenementen.


Tannie is klein en zacht, heeft kort bruin krullend haar en groene ogen en is naar eigen zeggen Afrikaans slordig. Ze loopt het liefst op veldskoene. Koken en eten zijn 'twee van haar belangrijkste redenen om te blijven leven'. Haar moeder was Afrikaans, haar vader Engels. Ze woont in de Karoo in Zuid-Afrika. Ze is gek op haar werk en schrikt ook even als Hattie haar meldt dat ze opdracht heeft gekregen om Tannie voortaan een liefdesadviescolumn te laten schrijven. Maar vindingrijk als de dames zijn bedenken ze de Liefdesadvies- en receptencolumn. 'Eten als medicijn voor het lichaam en het hart'.

De column wordt een groot succes. Voor elk liefdesprobleem heeft Tannie wel een advies én een bijbehorend recept. Maar dan komt die ene brief van een vrouw die erg slecht behandeld wordt door haar man als hij dronken is. Ze heeft een vriendin die verliefd op haar is maar ze durft niet op haar avances in te gaan. Tannie krijgt onmiddellijk een onbehaaglijk gevoel.


'Er zaten ongelukkige gevoelens in mijn buik. Ik at de laatste bevroren banaan en die duwde die gevoelens aan de kant. Ik kon niets anders meer in mijn buik voelen dan choco-notenbanaan. Maar mijn gedachten, die gingen nog steeds naar plekken waar ik niet heen wilde. Mijn handen trilden weer.'


We krijgen vervolgens een heerlijk verhaal voorgeschoteld met pittige ingrediënten en een zachte, milde nasmaak.


Het voorgevoel van Tannie is namelijk terecht, ondanks haar heldere antwoord en een recept voor de beste lamscurry ooit, loopt het met de vrouw niet goed af. Ze wordt vermoord. Maar door wie? Tannie zal en moet weten wat er gebeurd is en natuurlijk speurt Jessie Mostert mee, want dit is precies het werk wat ze wil doen. De keurige Hattie blijkt ook een vrouw van goud te zijn. Ze laat 'haar' mensen hun gang gaan en draagt, als het kan, haar steentje bij.


Wat het boek zo aantrekkelijk maakt is dat de goedmoedige Tannie een vrouw is met haar hart op de goede plek. Ze wil niets liever dan dat mensen zich prettig voelen en verwent iedereen met haar lekkere eten en gebak. Tannie heeft al het nodige achter de rug en ze voelt daardoor haarfijn aan wat er in ieders hoofd omgaat. Ze weet ook precies welk gerecht ze moet maken om mensen aan het praten te krijgen. De ene keer maakt ze heerlijke chocoladetaart, de andere keer een fantastische stoofschotel of 'beskuit' in allerlei variaties. En zo reizen we met Tannie en haar etenswaren langs elke verdachte, mogelijk medeplichtige of eventuele informatiebron en puzzelen we mee over de vraag wie de vrouw omgebracht heeft en waarom.

Het wordt nog spannend als Tannie en Jessie bedreigd worden, hoewel Tannie daarvan niet onder de indruk is. Maar dat is ze wel van de vriendelijke, zorgzame politieman die haar moet bewaken. Misschien heeft ze voor hem ook wel het ultieme liefdesrecept... maar erg zeker is ze daar niet van.

Het boek is zeker geen thriller, maar wel een warm, menselijk boek over vrouwen die geen onrecht kunnen verdragen en de waarheid willen weten. Als extraatje staan achterin het boek nog een flink aantal recepten van gerechten die Tannie in het verhaal bereid heeft. Die lamscurry is wel heel érg aantrekkelijk...


ISBN 9789492086396 | Paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Orlando | april 2017
Vertaald door Barbara Lampe en Natascha van der Stelt

Dettie, 7 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER