Louise Allan

https://louisejallan.com

 

Het lied van zussen
Louise Allan


Er bestaan vrouwen die beter geen kinderen kunnen krijgen; andere vrouwen worden geboren om moeder te zijn, en niets anders.

Ida Bushell 1947


Dit bovenstaande motto raakt de kern van het boek. Maar het trieste in dit verhaal is dat Ida Parker, de 'geboren moeder', geen kinderen kan krijgen en haar zus Nora Parker, die helemaal geen kinderen wil, wel kinderen krijgt. Deze ongewenste kinderloosheid van Ida en de grote problemen die Nora persoonlijk heeft dankzij de door haar niet gewenste kinderen vormt de rode draad in dit boek.


Ida, de verteller, start haar verhaal in 1926. Zij is de oudste van de twee en in alles tegengesteld aan haar 2 jaar jongere zusje. Ida is 'gewoon' en rommelig en opstandig, maar Nora is beeldschoon en altijd netjes en beleefd. Na het zeer jong overlijden van hun vader, draait moeder Alice door en gaat tijdelijk naar een verpleeghuis, de kinderen worden bij de hun redelijk onbekende oma Parker geplaatst. 'Je hebt de schoonheid van je moeder en de lengte van je vader' zei oma tegen Nora. 'En jij bent zijn evenbeeld', zei ze tegen Ida. Oma blijkt de rots in de brandig te zijn die ze allemaal zo hard nodig hebben.


Na drie maanden trekt moeder ook bij oma in en hervinden ze na een tijdje weer en beetje hun evenwicht. Maar moeder die de kost verdient als hoedenmaakster blijft wel labiel.


Mams was altijd humeurig geweest, en we waren eraan gewend dat ze tegen ons snauwde als we haar in de weg liepen. Nu kwam al die vinnigheid terug, erger dan vroeger. Soms was haar humeur zo breekbaar als een droog takje.


Moeder beseft niet dat de kinderen net als zij haar man en hun vader ook missen. Maar dankzij oma begint moeder ze toch weer interesse voor haar kinderen te tonen. Ook dankzij oma, leren de meisjes piano spelen. Ida is dan negen en Nora zeven jaar oud. Ida bakt er niets van maar Nora is een natuurtalent en ze kan ook nog eens prachtig zingen. Oma stimuleert Nora in alles wat de muziek betreft, maar moeder is fel tegen. 'Je brengt haar hoofd op hol', roept ze steeds. Ida is stikjaloers op haar zusje, wat tot een enorme verwijdering tussen de twee leidt.


De tijd verstrijkt, Ida krijgt een baan als kindermeisje waar ze onverwacht door haar werkgevers geschoold wordt in klassieke muziek, ze begrijpt nu beter Nora's passie, en Nora bouwt aan haar zangcarrière. Maar ondanks Nora's enorme talent is moeder Alice nog steeds fel tegen een opleiding aan het conservatorium, ze weigert Nora te laten gaan en Nora loopt weg... ze zal jarenlang wegblijven...


De liefdevolle Ida, die niets anders dan een gezin wil, trouwt met een goedmoedige man. Helaas blijkt tot groot verdriet van beiden dat Ida geen kinderen kan krijgen, het ouderschap is voor hen niet weggelegd. Nora is op weg een grote ster te worden maar dan komt ze onverwacht thuis... ze is zwanger... en de verwekker van haar kind bleek getrouwd. Haar glanzende toekomst ligt in duigen. Het kind is zéér ongewenst, om het fatsoen te bewaren trouwt ze overhaast met een oud klasgenoot en stapt daarmee in een, van haar kant, liefdeloos huwelijk.


Vanaf dat moment verandert alles in het leven van beide zussen. Ida heeft erge moeite met de oneerlijkheid die hen overkomt. Haar wordt het moederschap niet gegund en Nora die toch al alles heeft krijgt alles in haar schoot geworpen maar haalt verbitterd haar schouders op. Nora is een kille koele moeder die wegkwijnt in haar verlangen naar een grote zangcarrière.


Tot dan is het het een redelijk goed verteld en meeslepend verhaal maar daarna blijft het nogal hangen in de enorme onvrede van Nora en het verdriet om haar kinderloosheid van Ida. Keer op keer komt Ida's pijn daarover terug. Ida is een toegewijde tante, ondanks haar huilende hart, en Nora's mag haar handen dichtknijpen met zo'n zus.  Het wordt ook allemaal heel invoelend geschreven maar op het laatst lijkt het verhaal zich steeds te herhalen en dat is jammer.
Het verhaal bestrijkt bijna de hele twintigste eeuw en beslaat het totale leven van beide zussen. 
Opmerkelijk is dat oma eigenlijk het meest blijft hangen in je gedachten als het boek uit is.
Het is wel een mooi geschreven verhaal maar het had allemaal iets korter gekund.


ISBN 9789023955559 | Paperback | 383 pagina's | Uitgeverij Mozaïek | november 2018
Vertaald door Roeleke Meijer-Muilwijk

© Dettie, 3 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER