Robert Anker

De vergever
Robert Anker


Flaptekst: Sander Schwartz is een succesvolle onderzoeksjournalist bij een weekblad als een burn-out hem het werk onmogelijk maakt. Na zijn genezing groeit hij uit tot een gelauwerde schrijver, totdat op een dag zijn nieuwe roman door zijn uitgever geweigerd wordt en zijn leven opnieuw instort. Dat gebeurt hem vervolgens nog een paar keer (na een ongeluk, na het vertrek van een geliefde), en hij besluit zijn memoires te schrijven om erachter te komen waarom hij de kern van zijn leven steeds lijkt te missen. Zo wordt De vergever een roman over het moeizame proces om tot zelfkennis te komen en hoe je daarmee je leven kunt veranderen.


Geweldige schrijver! Ik had nog nooit iets van hem gelezen, maar dat gaat nu veranderen. Wat een prachtige zinnen maakt deze auteur! Geen mooie zinnen in de betekenis van poëtisch, maar rake, die je aan het denken zetten. Zo dun als het boek is, zo vol is het met scherpzinnige gedachten.


Nadat Sander Schwartz als niet meer passend in de tijdgeest zijn nieuwe roman geweigerd ziet, laat Anker hem haarfijn verwoorden wat er mis is met de hedendaagse literatuur.


"Proza van deze tijd dat niet een ervaring zocht maar sensatie, vuurwerk, de sprankeling van de oppervlakte [...] Proza als een tv-serie: spannende, voornamelijk relationele verwikkelingen die niets anders uitdrukken dan zichzelf en daarbij gezochte personages met een psychologisch gehalte dat net voldoende is voor die verwikkelingen."


En passant sabelt hij, goed onderbouwd, ook de grote werken uit de wereldliteratuur neer.
Sander Schwartz duikt diep in zijn eigen psyche. Met vallen en opstaan weet hij zichzelf weer op de rails te zetten en de lezer intussen ook tot zelfreflectie te dwingen.


Het enige minpuntje vind ik de negatieve hint naar Herman Koch. Dat had de lezer zelf wel kunnen invullen.
Er zitten ook grappige dingen in dit boek. Schwartz was de 'eerste en laatste winnaar van de literaire Super de Boer-prijs'. Dat doet me erg denken aan de t.v.-programma's van tegenwoordig: "Dit programma wordt mogelijk gemaakt door...." Dat Super de Boer er meteen weer mee ophield de prijs te sponsoren kwam omdat het niet de bedoeling was geweest dat de jury een dergelijk boek had uitgekozen. De tijdgeest...

ISBN 9789021458816 | Paperback | 160 pagina's | Querido | januari 2016

© Berdine, 16 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER