Emmy Abrahamson

hspace="15"Hoe je verliefd wordt op een zwerver die in de bosjes woont
Emmy Abrahamson


De Zweedse Julia woont al enkele jaren in Wenen. Eens voerde de liefde haar naar de Oostenrijkse hoofdstad. Haar grote liefde Matthias bleek echter over een rijkelijke voorraad leugens te beschikken en liet Julia een illusie armer achter. Toch is ze in de mooie stad blijven wonen. Ze heeft een leuke woning en een gezellige vriendengroep. Een nieuwe liefde heeft Julia echter nog niet gevonden. De mannen die ze ontmoet, zijn beslist geen prinsen op het witte paard.


Julia verdient de kost als lerares Engels op een taleninstituut. Het is een baan die veel geduld eist. Waarom lukt het sommige mensen toch niet de logica van een taal te doorgronden? Ze zucht niet eens meer wanneer een leerling vol enthousiasme “I love cock” uitroept om aan te geven dat ze dol op koken is. Julia droomt ervan ooit een fantastisch boek te schrijven. Een ontroerende roman of misschien juist een ijzingwekkende thriller. Julia heeft ideeën genoeg. Het ene na het andere briljante verhaalconcept borrelt in haar brein op. Helaas komt ze er steeds achter dat haar weergaloze ingevingen geen ideeën maar herinneringen aan bestsellers zijn. De verhalen waarmee ze door hoopte te breken, zijn al door anderen geschreven. Die verdraaide schrijvers ook!


Julia’s nieuwe opdracht is een verademing. Ze mag de directeur van de grootste bank van Oostenrijk Engelse les geven. Omdat hij een drukbezet man is, zal de eerste les pas om zeven uur ’s avonds plaatsvinden. Op een bankje op het Karlsplatz wacht Julia tot het tijd is zich bij de balie van de bank te melden. Ze geniet van het zachte zomerweer en de uiteenlopende toeristen die over het plein slenteren. Ze merkt nauwelijks dat er een man naast haar op het bankje komt zitten. Wanneer hij haar vraagt hoe laat het is, schrikt ze op uit haar gemijmer.


De man zit duidelijk om een praatje verlegen en blijft haar vragen stellen. Hij spreekt Engels, iets wat Julia wel aanspreekt. Hij vindt het op zijn beurt fantastisch dat Julia niet uit Oostenrijk komt. Volgens hem zijn Oostenrijkers een beetje raar. Julia’s gesprekspartner is zelf ook vreemd. Zijn stoffige haren en baard en zijn niet al te frisse kleding verraden dat hij een zwerver is. Hij lijkt zich niet voor zijn sjofele uiterlijk te schamen en babbelt er gemoedelijk op los. Om vijf voor zeven staat Julia op om naar het bankgebouw te lopen. De zwerver staat ook op. Voor hij in de menigte verdwijnt, zegt hij “Zaterdag, zeven uur, zelfde bankje.


De woorden van de zwerver blijven door Julia’s hoofd spoken. Heeft ze een afspraakje? Julia weet niet goed wat ze moet doen. Wat moet ze met een zwerver? Zo iemand past toch helemaal niet bij haar onberispelijke levensstijl? Toch neemt Julia die zaterdag om zeven uur plaats op het bankje op het Karlsplatz. Eerlijk gezegd weet Julia zich geen raad met haar vrije tijd en ze is blij met een beetje afleiding.


Het beetje afleiding ontaardt in een ware romance. De zwerver, die Ben heet, verklaart Julia al snel de liefde. Julia laat zich meeslepen door zijn enthousiasme. Door Ben zijn haar dagen niet langer saai en ook zij is al snel stapelverliefd. Toch schaamt ze zich een beetje voor hem. Hoewel hij inmiddels bij haar ingetrokken is, en er een stuk verzorgder uitziet, is Ben een vreemde vogel. Wat zullen haar keurige vriendinnen en collega’s van hem vinden? Wil ze eigenlijk wel dat de buitenwereld weet dat zij en Ben een stelletje vormen?


Hoe je verliefd wordt op een zwerver die in de bosjes woont is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ook schrijfster Emmy Abrahamson werd in Wenen verliefd op een dakloze man. Vol humor beschrijft ze hoe Julia en Ben het beste van hun relatie proberen te maken. Is hun liefde groot genoeg om alle verschillen te overbruggen?


Emmy Abrahamson combineert grappige gebeurtenissen met serieuze liefdesproblemen en belangrijke inzichten. Hoe zoen je een woest aantrekkelijke zwerver die een uur in de wind stinkt? Hoe werk je aan de toekomst met iemand die zijn sokken overal laat slingeren, geen opleiding wil volgen en te veel drinkt? Julia probeert de vrijgevochten Ben in een keurslijf te dwingen. Of Julia en Ben het gaan redden, verklap ik niet. Wat ik wel verklap is dat dit boek, vol ups en downs, regelmatig een grote lach op mijn gezicht toverde. Hoe je verliefd wordt op een zwerver die in de bosjes woont is een verrukkelijke feelgood roman mét een serieuze ondertoon.


ISBN 9789021404660 | paperback | 206 pagina's | Uitgeverij Q | oktober 2016
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 3 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER