Thomas Acda

Scenario
Thomas Acda


‘Het verhaal begint en eindigt bij mij, maar alles komt door Sam. Sam is de motor, de initiator. Ik ben Sam niet.’


Als Oscar in New York besluit een cursus scenarioschrijven te gaan volgen bij Seth Michael Donsky ontmoet hij Sam Bezemer, de man die zijn leven op zijn kop zal zetten. Waar Oscar een rustig leven wil leiden, zonder sensatie – hij is immers de gekte die hem in Nederland ten deel viel doordat hij een zeer succesvol lied had geschreven ontvlucht – is Sam juist de man van de uitdagingen.


Zijn entree bij de cursus is veelzeggend, overrompelend brutaal stapt hij binnen. Sam is Nederland eveneens ontvlucht, zijn verhaal inspireert Oscar voor het scenario dat hij gaat schrijven. Zijn tweede idee overigens, het eerste ging over zijn eigen geschiedenis, maar dat, ontdekte hij al snel, zou direct afgeserveerd worden. ‘Privé’ viel in de categorie ‘prullenbak’. 


Ook Sam heeft een soort vlucht gemaakt uit Nederland, zij het om heel andere redenen. Hij is een bekend acteur in een lang lopende serie, waaruit hij plotseling wegloopt omdat hij zich herinnert dat hij iets helemaal verkeerd heeft gedaan in zijn jongere jaren. Toen woonde hij eveneens in New York en had een vriendinnetje: Lucy Schumacher. Hij wil haar gaan zoeken.
Als Sam uit zijn hotel wordt gezet, belt hij aan bij Oscar, die zo vriendelijk is met hem zijn appartement te delen, scheelt tenslotte ook in de huur.


Terwijl we lezen over hoe Oscar steeds meer betrokken raakt bij Sams leven, lezen we ook over de lessen van SM (zo moeten we Seth Michael Donsky noemen, als we de hele naam te lang vinden) heel leerzaam. De avonturen waarin zij verwikkeld raken, is prima stof voor een scenario, beslissen ze samen, en waarom niet meteen de situatie naar hun hand zetten?
Alleen is dat best lastig aangezien er andere spelers al of niet met voorkennis bij betrokken zijn, en zij veranderen het ‘script’ nogal eens.


Alles draait om een verkeerd bezorgde envelop. In het appartement van Oscar en Sam belandt een brief die bedoeld is voor de buurman. Er zit een compromitterende foto van hem in. Met een afpersingsbrief.


‘Ik zei dat ik een script ging schrijven met een voice-over als een off-screen-personage, waarmee ik hoopte in gunstige zin op te vallen bij SM.
Maar ik had beter off screen kunnen blijven. Omdat het helemaal misging.’


(Bij een voice-over is degene die buiten beeld aan het woord is fysiek niet in de scene; bij off screen is het personage dat praat wel in de scene, en op die specifieke locatie, maar niet in beeld)


Vervolgens gaan we door het verhaal alsof we ons bevinden in een kermisattractie,  een Breakdance waarin de voorvallen elkaar in vliegende vaart afwisselen en kruisen, nu eens deze richting in, dan weer een andere. En net als bij een Roller Coaster is het een duizelingwekkende ervaring, omdat je op dat moment niet weet waar het eindigen zal.
En dat is een heerlijke ervaring, zeker voor wie Thomas Acda uit het theater kent. Terwijl je leest hoor je als het ware zijn stem in je oren. Genieten is dit!


Thomas Acda (Amsterdam, 1967) is zanger en acteur. Samen met Paul de Munnik verkocht hij 2 miljoen platen. Hij speelde in talloze tv-series en films, waaronder All Stars en Alles is liefde, waarvoor hij een Rembrandt Award in ontvangst mocht nemen.


ISBN  9789048835829 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Lebowski | oktober 2020

© Marjo, 27 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altOnderweg met Roadie
Thomas Acda


Het lijkt een uitkomst voor de hoofdpersoon als een trouwe vriendin hem bij een lunch terloops vertelt over de reden waarom ze nog steeds niet terug is naar Amerika waar ze samen met haar partner wil gaan wonen. Net als zwangere vrouwen vormt een oude, zieke hond een risico, vindt de luchtvaartmaatschappij. En hem achterlaten vindt ze geen optie.


Verteller is een veertiger die flink in de knoop zit met zijn leven. Hij was tot voor kort de helft van een zeer succesvol duo, dat jarenlang volle zalen trok. Ook speelde hij in films, en al ging het in de privé-sfeer niet zo best - gescheiden van zijn eerste vrouw en vanwege zijn zoontje huiverig om met de tweede liefde een leven samen te beginnen - de klap kwam pas toen zijn partner in de showbusiness voorstelde om er maar mee te stoppen.
De drank, altijd al een trouwe metgezel, werd samen met drugs meer en meer gebruikt, sessies met een psychiater volgden, maar er glooide nog steeds geen nieuwe horizon. Tot zijn goede vriendin over de hond begon.

Dat was het: hij zou de hond naar Amerika brengen, met de boot. Dwars door de Verenigde Staten zou hij rijden, alleen. Maar vooral ook: zonder drank en drugs.


‘Kom op, Marieke! Ik breng je hond naar huis en ondertussen vlucht ik voor alles en iedereen. Geen drugs of drank onderweg. Clean terugkomen en dan een solocarriëre beginnen of misschien ga ik weer een film maken. Mariek, zie je het dan niet? Jij je hond, ik mezelf weer terug.’


Natuurlijk is het niet zo makkelijk als het klinkt. Het wordt een echte roadtrip, met Roadie, de hond. Avontuur ligt op iedere hoek op de loer, gevaar ook. Maar hij is niet voor een gat te vangen, en maakt er steeds wat van. Op een heel eigen manier. Vele kilo’s lichter maar ervaring en inzicht rijker arriveert hij tenslotte in Los Angeles.


Natuurlijk ben je je er als lezer steeds van bewust dat het Thomas Acda is die hier tegen je praat. Het is geen theatertekst, maar soms herken je het type spitsvondigheden dat je in de shows gehoord hebt. En zoals de avond in het theater altijd voorbij vloog, zo heb je dit boek uitgelezen voor je het weet.
Ook herken je dingen: er is tenslotte sprake van een beroemd Nederlands duo dat uit elkaar is. Maar omdat ik daar het fijne niet van weet, net zo min als van zijn privé-leven, weet ik niet in hoeverre er autobiografische onderdelen in het verhaal aanwezig zijn.
Dat maakt ook niet uit. Het thema is roem. Hoe vergaar je die, en als je het hebt, hoe ga je er dan mee om? Hoe komt het dat hij niet gelukkig is? Was het een goed idee om te stoppen als duo of juist niet? En hoe nu verder?


Het is een tragi-komische roadnovel dat de lezer met flinke vaart tegelijk door Amerika én door het innerlijk van een popster sleurt. Zoals het land vol valkuilen blijkt te zijn, zo was dat met zijn leven ook. Kan de parallel worden doorgetrokken, en blijken er ook  - onverwachte - mogelijkheden voor hem te zijn zoals die er tijdens de verrassende tocht door Amerika zijn?


Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Samen met Paul de Munnik verkocht hij meer dan 2 miljoen platen. Hij speelde in talloze tv-series en films, waaronder All Stars en Alles is liefde, waarvoor hij een Rembrandt Award in ontvangst mocht nemen. Vanaf september 2015 is hij te zien in de nieuwe SBS6-serie Bureau Raampoort. Onderweg met Roadie is zijn debuutroman.


ISBN 9789048827930| paperback | 208 pagina's| Uitgeverij Lebowski | augustus 2015

© Marjo, 27 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER