Alstein

 De vermiste wereld Notities 1997-2003


Soms krijg je onverwacht een juweeltje in handen zoals dit dunne boekje. Het staat vol met beschouwingen en indrukken die Alstein opdeed tijdens het lesgeven en zijn reizen.


"Dit is een zeer welwillende nacht. Dit is een zeer bijzondere plek. Loop ik nu al rond in wat ooit een herinnering vol verwondering zal worden?"


"De troost die de stapels boeken in een boekwinkel me kunnen geven, de aansporing ook om vooral op mijn manier door te gaan. Hier bijvoorbeeld aan de Via Zamboni in Bologna, bij Feltrinelli. Voeg één boek toe en er verandert niet zo heel veel in een boekwinkel, er moet dus niets, je hebt alle tijd.[...] Ik blader wat in de notities van Cioran; 'Als ik zie wie allemaal bekend is, ontzet het me dat ik hoopte het ooit te worden.'
Ik loop de boekwinkel uit, kijk op naar de twee merkwaardig scheve torens recht tegenover de winkel, naar de duiven die af en aan vliegen. Het is licht beginnen te regenen. Er is niets mooiers dan lichte regen in een stad als Bologna met zijn talloze arcaden op een zo zachte vooravond als deze. De wereld is niet gemaakt om er bekend in te worden.


Constant bekijkt hij de wereld met verwondering en filosofeert door op dingen die zijn leerlingen, zijn zoon of zijn vrouw tegen hem gezegd hebben.
Er staat een prachtige 'anekdote' over een vrouw in die werkzaam is in een echt Italiaans café. In een andere notitie noemt hij zich 'verzamelaar van Franse provinciestadjes' en vermeldt waar zij aan moeten voldoen.
Werkelijk schitterend is zijn beschouwing over een Italiaanse fresco en zo zou ik door kunnen gaan.
Kortom, het is een juweeltje van een boekje.
Nog eentje dan...


"Dan leef je met al je zintuigen, dan is alles op zijn plaats gevallen, dan weet je dat je op de juiste plaats bent, in het juiste vel, en dat is voor de meeste mensen de vermiste wereld."


ISBN 90-284-2075-4Paperback met flappen 80 pagina's uitg. Wereldbibliotheek januari 2005

© Dettie, oktober 2007

Lees de reacties op het forum, klik HIER