Paul Auster

http://www.stuartpilkington.co.uk/paulauster

 

Orakelnacht


Hoofdpersoon is Sydney Orr, een schrijver uit Brooklyn. Hij is herstellende van een bijna fatale ziekte en moet nu proberen weer conditie te krijgen, daarom maakt hij dagelijks een wandeling. Het schrijven staat op een laag pitje, bezig als hij is om te overleven.
Tijdens een wandeling ontdekt hij een nieuwe kantoorboekwinkel en daar vindt hij een blauw notitieboekje. In die zaak maakt hij kennis met M.R. Chang, de eigenaar van de winkel.
Diezelfde ochtend nog gaat hij voor het eerst weer achter zijn bureau zitten, en begint zijn pen als vanzelf te schrijven. Hij schrijft uren achter elkaar, tot diep in de nacht. Sidney denkt dat het mooie notitieboekje hem daar mede bij geholpen heeft.


Hij schrijft (op een verhaal van Dashiell Hammett gebaseerde) geschiedenis van de literair redacteur Nick Bowen, die op een dag, als een beeld een paar centimeter van hem vandaan op het trottoir te pletter valt, besluit dat dat een teken is. Hij had dood kunnen zijn en hij besluit zijn leven radicaal om te gooien. Hij neemt het eerste het beste vliegtuig waar een plek vrij is en begint een nieuw leven zonder vrouw en kind. Het enige wat hij meeneemt is het manuscript getiteld Orakelnacht, een nooit uitgegeven roman van de beroemde schrijfster Sylvia Maxwell die twintig jaar geleden overleden is.. Maar op gegeven moment loopt hij vast in zijn verhaal. Maar ook het gewone leven gaat ook door en daarin loopt Sydney ook vast. Hij is getrouwd met Grace en bevriend met de schrijver John Trouse. Hij heeft een torenhoge schuld vanwege de ziekenhuiskosten en, tegen zijn principe, levert hij een filmscript in. Hij kan er goed voor betaald krijgen dus gaan de principes even overboord. M.R. Chang neemt de schrijver mee naar een nogal louche tent en ook hier blijkt dat de schrijver zijn principes niet trouw is. M.R. Chang laat hem dat later ook haarfijn weten...


Het zo gelukkige huwelijk van Sydney en Grace blijkt eveneens niet zo vast als Sydney dacht. Er volgen spannende ontwikkelingen waarin John Trause ook een grote rol speelt. De schrijver wijt alle vreemde gebeurtenissen aan het boekje, hij denkt achteraf dat daar een kwade kracht van uit gaat.
Veel meer kan ik niet vertellen zonder het verhaal te verraden.
Een goed boek, waarin allerlei verwikkelingen plaatsvinden. Het is een verhaal, in een verhaal, in een verhaal... maar deze lijken toch weer met elkaar in verband te staan, of niet?
Het blijft boeiend. Kortom een aanrader!


Uitgever: De Arbeiderspers 206 bladzijden ISBN 90-295-0378-5

© Dettie, april 2005

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Orakelnacht


Om de finesses van dit boek te begrijpen zou ik het verschillende keren moeten lezen, maar dan is de spanning er natuurlijk wel af. De vraag is dus of ik het ooit doe. Voorlopig niet in ieder geval.
"Orakelnacht" is niet samen te vatten, zoveel verschillende verhalen zitten er in: een Droste-effect: een schrijver schrijft een boek over een schrijver, die een boek schrijft, waarin een ander manuscript weer een rol speelt.


Sidney Orr is de hoofdpersoon van het hoofdverhaal, hij koopt een blauw Portugees notitieboek bij een aardige Chinees. Als hij eenmaal begint te schrijven lukt het verrassend goed om door te gaan. Het idee voor het verhaal heeft hij gekregen van zijn schrijver-vriend John Trause. Het komt uit een boek van ene Hammett: een man loopt door een straat en opeens raakt er een voorwerp los van de hoge daken boven hem: het scheert rakelings langs hem heen, en valt voor zijn voeten in stukken uit elkaar. De man beschouwt dit als een teken: hij had dood moeten zijn maar heeft een nieuwe kans gekregen, en hij besluit dan meer meteen helemaal overnieuw te beginnen. Zonder iets mee te nemen en zonder iets te zeggen tegen wie dan ook verdwijnt hij. In het verhaal dat Orr schrijft heeft de man enkel een manuscript bij zich, en dat heet "orakelnacht".


De verhalen lopen door elkaar heen, en worden ook nog "onderbroken" door voetnoten, hetgeen lastig lezen is. Magische componenten en het toeval spelen in alle verhalen een rol. Ook lijken de verhalen gelinkt te zijn, maar zijn het dan toch weer niet. Een puinhoop is het, maar een interessante boeiende puinhoop!!
Ik kom er niet echt uit wat de titel betekent, iemand ideeën?


ISBN 9029503785  Paperback 206 blz. Uitgeverij Arbeiderspers januari 2004

© Marjo, maart 2005

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Maanpaleis


Op de achterflap staat:
“Maanpaleis is een rijk boek, vol verhalen-in-een verhaal, associaties, symbolen en filosofische bespiegelingen”. En dat is precies wat het boek is.
Het verhaal begint zo:


Het was de zomer waarin de mens voor het eerst op de maan wandelde. Ik was toen nog heel jong, maar ik geloofde niet dat er ooit een toekomst zou zijn.
Ik wilde gevaarlijk leven, tot mijn uiterste grenzen gaan en zien wat er met me gebeurde als ik die bereikte.


Marco Stanley Fogg (MS) is op zoek naar alles en naar niets. Hij is cynisch en gevoelig, intelligent en dom, euforisch en zwaar depressief.
Alles gebeurt bij hem in uitersten.
MS komt in de meest bizarre situaties terecht. Het ene moment komt hij bijna om van de honger en armoede, het andere moment gaat alles bijzonder voorspoedig en heeft hij meer dan genoeg geld.
Alles overkomt hem, het gebeurt gewoon. Het een loopt over in het ander, hij grijpt niet in, laat alles gebeuren tot het niet verder kan en dan is er weer iets waardoor zijn leven weer een heel andere wending neemt.
Soms lijkt zijn leven op dat van een kluizenaar, dan op een western, dan op een rustige roman om dan weer over te gaan op een Fellini-achtige variant.
Er gebeurt veel en weinig. Het is bizar en gewoon.
Het verhaal laat zich niet na vertellen, dat moet je lezen en daarna met mede-lezers er lang en uitvoerig over praten.


ISBN-13: 978-90-295-0046-3 Paperback 305 pagina's  De Arbeiderspers oktober 2002
Vertaling: Annelies Eulen

© Dettie, augustus 2004

Lees de reacties op het forum, klik HIER
 

Mr. Vertigo


De eerste zin is intrigerend:


"ik was twaalf toen ik voor het eerst op water wandelde"


maar ik vind dit boek niet Austers beste.

Een jongen van negen wordt door een Hongaar, ene Meester Yehudi, meegenomen om hem allerlei kunsten te leren. Het joch, Walter Rawley, is een straatschoffie, dat bij zijn oom en tante woont, maar daar wordt hij niet echt liefdevol behandeld.
Meester Yehudi belooft hem dat hij zal kunnen vliegen. Daar gelooft de jongen niets van, en echt vertrouwen doet hij de man ook niet, maar het avontuur lokt hem.
Zo komt de jongen in het rare huishouden terecht van Meester Yehudi. Er is een Indiaanse vrouw, en een zwarte jongen, die een mismaakt lijf heeft, maar een verstand dat hem naar de universiteit zal brengen.
De opleiding die Walt van de Meester krijgt is hard: hij wordt geslagen met een bullenpees; hij wordt twee dagen op het dak van de schuur vastgebonden, zonder eten of drinken, en nog meer van dit soort kwellingen. En dan op een dag kan hij zich boven de grond verheffen... of dat verband houdt met de beproevingen, dat weet hij niet, maar vanaf nu zijn die voorbij, en oefent hij zijn kunsten, tot hij tot een meter of drie in de lucht kan komen. Vliegen doet hij niet, maar lopen - over het water - of als het ware een trap opklimmen de hemel in, en nog meer van zulke dingen, hij kan het.
Helaas, het huishouden van Meester Yehudi heeft aandacht getrokken van de KuKluxClan, en op een dag moeten de Meester en de jongen machteloos toezien hoe hun huis in brand wordt gestoken en hoe moeder Sue en Aesop vermoord worden.
Walt en De Meester vluchten weg: ze gaan door Noord-Amerika trekken. Walter zal zijn kunstjes laten zien, en zo de kost verdienen. Maar dan ineens duikt de oom van Walter op: hij wil zijn deel van het geld.


Het verhaal gaat nog verder, Walter vertelt in het boek zijn gehele leven, maar de hoofdmoot is deze periode met De Meester. Op de achtergrond naderen de crisisjaren.
Het is verhaal van en over een paranormaal begaafd jongetje, dat onder leiding van een gedreven man een paar jaar furore maakt. Over alle tegenslagen, en het weer opkrabbelen. De Amerikaanse droom? Als je maar genoeg doorzettingsvermogen hebt en je best blijft doen, dan lukt het wel? Het zou kunnen dat het Austers bedoeling is, om dat te benadrukken, maar helemaal geslaagd vind ik het niet. Wel heeft hij een ontroerend joch neergezet: een straatschoffie dat ondanks de tegenslagen een boeiend leven leidt. Grappig hoe zijn manier van vertellen door het boek heen verandert.


ISBN : 9029566264 Gebonden 274 pag. De Arbeiderspers
Vertaald door Mea Flothuis

© Marjo, februari 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum, klik hier!